Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибовъдството е на добро ниво, но бракониерството е проблем

Рибното богатство на страната ни се състои от природни рибни и нерибни ресурси, а също и продукцията от аквакултури. Особено неприятен факт, срещу който няма адекватни мерки обаче, е бракониерството, заяви проф. Таня Хубенова, директор на Института по рибарство и аквакултури в Пловдив. 

Водоемите на страната не са изчерпани. Въпреки че в аквакултурата в годините на Прехода се забелязваше спад, тенденцията е променена през последните години. Все още обаче не можем да стигнем нивото на производство на аквакултури от времето преди Прехода.

Рибовъдството в страната като форми на производствена и стопанска дейност, е приватизирано отдавна. Това се отнася и за мидените ферми в Черно море, така и за сладководното рибовъдство. Частниците участват активно в различни програми за финансиране на дейността им. В рамките на страната държавните предприятия се броят на пръсти.

По думите на проф. Хубенова, в дирекцията Източно-Беломорски регион се намират едни от най-големите рибовъдни стопанства в страната.  На язовир Кърджали има 7 стопанства за произвоство на есетрови риби, както и най-големият развъдник на пъстърва и топлолюбиви риби. В нашия регион традиционно се намира концентрирано голямо количество сладководна риба, което се управлява успешно както по отношение на качеството на водата, така и на количеството произведена риба.

Една от целите на  Института за аквакултури е да се опазват и поддържат разплодните риби. Вече 70 години съществува наблюдение за запазване на разплодните животни. В Института в момента се съхраняват над 10 т. разплодници на различна възраст, от които ежегодно се добиват количества от зарибителен материал, малки рибки и личинки. Те се отглеждат под специален контрол в експерименталните бази и са с доказан произход и здравословно състояние.

Рибовъдите трябва да са сигурни, че и занапред институтът ще продължава да им предоставя качествен зарибителен материал за тяхната дейност.  

В Института се съхраняват двете единствени породи в страната от шаран, който е типичен за нашия регион и традиционен за трапезата ни. Отглеждат се масово още бял и пъстър  толстолоб, европейски сом, бяла риба, лин, езерни раци, а през последните години се работи усилено за отглеждане на бяла риба – което за нас е новост, както и бял амур – много подходящ за малките язовири, в които обрастването с растителност е голямо. С отглеждането му можем да получим по-екологично чиста продукция.  

По думите на проф. Хубенова, отзивите във връзка със синхронизиране на европейското и българското законодателство при отглеждането на аквакултури и риба, е на добро ниво.  Тя обаче препоръча да се подхожда по-отговорно при подбора на финансираните  проекти по ОП „Морско дело и рибарство“ както за сладководните, така и за морските ферми.

Интервюто чуйте от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17