Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петиция за безопасен Пловдив за нашите деца и домашни любимци

Над 1300 граждани са подкрепили петицията за опазване здравето и живота на деца и домашни любимци в Пловдив. Тя е провокирана от зачестилите случаи на разхвърляна отрова и отровени домашни любимци в непосредствена близост до детски площадки и паркове в различни райони на Пловдив.
Петицията, която се разпространява в интернет простанството, е  до кмета на Пловдив Иван Тотев, районните кметове на общината, общинските дирекции по екология и опазване на обществения ред и неправителствени организации.
 Пловдивчани настояват да се засили физическата охрана и да се осигури видео наблюдение и осветление на Младежки хълм и парковете "Бунарджик", "Лаута", "Рибница", на Гребната база и на клетките за игра на кучета.

Сред исканията е и да се ограничи свободната продажба на отровни вещества в агро и зоо аптеките поради високата степен на опасност за хората, домашните и дивите животни.

Според инициаторите на петицията, случаите на отровени домашни любимци през последните седмици са зачестили и общинските власти трябва да вземат мерки. 
Поредният случаи е на отровено куче на Младежкия хълм, като отровата е била разпръсната в непосредствена близост до детска площадка, разказва Марина.
 Преди това  са отровени още няколко кучета -  лабрадор, голдън ретривър, кане корсо и дого аржентино.
 Вече се  страхуваме - не само да разхождаме кучетата си, но и децата си, споделя Юлиана- майка на две деца. Тя смята, че е наложително да се постави видеонаблюдение и да има охрана на  най-посещаваните паркове в Пловдив за да станат сигурни.
Въпреки подадените сигнали до полицията към момента няма резултати и няма заловен извършител, коментира Иван, също собственик на куче. 
Настояваме се Пловдивска община, районните кметове и всички отговорни отдели и институции да предприемат спешно необходимите мерки за справяне с проблема, преди да има смъртни случаи и на деца! Представете си щом куче с тегло 60 кг е повалено от отровата за 3 минути, какво би се случило с дете, което тежи 10 кг! Надяваме се, че тези проблеми ще бъдат решени веднъж завинаги в името на реда и спокойствието на гражданите, техните любимци и дивите видове, обитаващи територията, категорични са инициаторите на петицията и призовават гражданите, чийто домашни любимци са пострадали  да подават сигнали  в МВР.
Разговор с Юлиана, Марина и Иван може да чуете в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17