Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без "зелен билет" в Пловдив - транспортът е достъпен!

| обновено на 05.12.18 в 14:25

Темата за замърсения въздух и превишените норми на фини прахови частици в Пловдив се преекспонира. Това заяви кметът на града Иван Тотев. Той бе категоричен, че в Пловдив не трябва да се въвежда „зелен билет“ в дните с превишения на нормите, тъй като градският транспорт е сред най-достъпните в страната.

За тази година това са първите няколко дни с превишение на нормите за фини прахови частици в Пловдив. Нека да е ясно – в годините, когато сме расли и не са се отчитали тези показатели, замърсяването е било в пъти по-голямо. Нямаме тежка промишленост в региона, няма ги кожарските предприятия, които помните от преди години. Няма как сега въздухът да не е по-добър от преди 30 – 40 години.

Тези фини прахови частици не идват от това – някой да запали гума и да замърси целия град. Всички знаят от къде идват – твърдото гориво и трафика на автомобили, посочи Иван Тотев.

„Зелен билет“ за градския транспорт на Пловдив не се налага според кмета, тъй като цената на билета и картите е сред най-достъпните в страната. Тепърва ще налагаме ползването на обществения превоз, както направихме с велосипедите, но това отне 5 години, посочи градоначалникът.

Той бе категоричен, че ще налага санкции на превозвачите по градските линии заради пропуснати курсове. Две от фирмите вече са повикани при кмета, за да бъдат предупредени да си спазват графика, в противен случай санкцията е до 5 000 лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28