Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видеофилмът "Дишай" ще бъде сниман в Пловдив с дрон

Дори субективното усещане на хората в Пловдив е, че въздухът е мръсен, казват създателите на новия клип

| обновено на 06.12.18 в 14:54

Видеофилмът "Дишай" ще бъде заснет в Пловдив през декември от група пловдивчани, загрижени за мръсния въздух в града на тепетата. 

Режисьор и сценарист на филма е Михаил Косев. Той е живял и учил в САЩ повече от 30 години. Връща се в родния му град преди четири години, и от няколко месеци упорито работи за каузата "Да изчистим въздуха на Пловдив". 

Смята, че чрез изкуството ще помогне за информираността на всеки пловдивчанин по темата със силното замърсяване на въздуха особено през зимата, когато се смесват финни прахови частици и от твърдото гориво, и от автомобилите.

Герой на филма е климатичният емигрант. В ролята е Гавраил Гавраилов, който силно вярва, че с преместването му в София си е осигурил една доза по-чист въздух.

Живка Танчева разговаря със създателите на новата видеолента, снимана с дрон.

Всичко се ражда след една среща организирана от сдружението „За земята“. Там Михаил Косев решава, че иска да центрира идеята си - да мислим споделено за чистота на въздуха, който дишаме в Пловдив. Може чрез медийното произведние да стресираме, да разказваме, да провокираме обществото ни, смята авторът.

Как тълкува повлиянието, главният герой във филма Гавраил Гавраилов, самият той редовен докторант по социология в ПУ: Аз се чувствам като климатичен емигрант, защото преди години се преместих от Пловдив в София, тогава имах чести кризи с дишането, и в столицата сега се чувствам много по-добре.

През 2019 когато Пловдив ще е столица на културата в Европа, филмът „Дишай“ ще намери своите зрители като начало само в интернет платформите, социалните медии, а по-късно и като документална лента, която ще се бори с опасния въздух.
Галерия

Още от категорията

Възрастните хора трябва да се ваксинират

КОВИД кризата и отношението към старите хора. Тема, към която ще се поглежда с все по-голямо внимание.  Още в началото на пандемията възрастните бяха посочени като най-уязвимата група.   Успяха ли властите да организират подобаващо грижата за тях и тяхното ваксиниране?  Да, донякъде, но със забявене - коментира доц. Игнат Петров - член на..

публикувано на 13.04.21 в 17:29

ГЕРБ обсъжда варианти за правителство и без Борисов

"Един министър, както и хората, които са политици, трябва винаги да бъдат готови да сменят своята позиция. Това е демократичният принцип", така коментира своето избиране като народен представител в 45-ото Народно събрание действащият министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за Радио Пловдив.  "Между нас и втората политическа..

обновено на 13.04.21 в 16:23

ИТН е поредното политическо чудо, оставка на Нинова е ненужна

Изборите бяха  тежка загуба за БСП и неприятна изненада за партията. Хората наказаха и БСП, заедно с ГЕРБ. Сега трябва да анализираме наказанието и да отговорим защо след като БСП беше единствената опозиция и алтернатива на ГЕРБ хората не ни подкрепиха. Коментарът е на Александър Симов, водач на листата на партията в Смолян и депутат в новия..

публикувано на 13.04.21 в 13:27

Нов линеен ускорител помага на пациенти в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Нов линеен ускорител от последно поколение започна работа с пациенти в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. От 15 март до момента са преминали 70 души, съобщи началникът на лечебното звено д-р Мария Влайкова. Тя уточни, че лечението е напълно безплатно с направления от личния лекар на пациентите. С високотехнологичния..

обновено на 13.04.21 в 12:51

"Рестартирай Европа" - "От фермата до трапезата"

50% намаление на използването на пестициди,  поне 20% намаление на използването на изкуствени торове, 50% намаление на продажбите на антимикробни средства за селскостопанските животни, 25% от земеделската земя да бъде обработвана по правилата за био земеделие – това са основните цели, поставени в стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“...

публикувано на 13.04.21 в 10:38