Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Управляващите работят само под натиск, ще го има и срещу ТЕЛК

Парламентът прие окончателно промените в Закона за личната помощ. Законопроектът е част от пакета законодателство за хората с увреждания.

Майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" заявиха, че ще премахнат палатковия лагер, но през януари ще го преместят пред Министерството на здравеопазването с искане за промяна на системата на ТЕЛК.

Вера Иванова – една от майките, които месеци наред протестираха, за да защитят правото на обезпечена специализирана помощ за своите деца коментира, че приемането на закона за личната помощ е победа, но все още е рано да се каже, че системата е променена.

Не можахме да се преборим за това оценките да не се правят по  ТЕЛК. Тя посочи, че малки проценти разлика в здравословното състояние водят до много големи разлики в средствата за подпомагане.

Ако това не се промени хората с увреждания не могат да водят достоен живот. В законодателството трябва да се приложи и Конвенцията за защита на хората с увреждания, каза още Вера Иванова.

Нашият протест всъщност започна през 2014 година и затова на 1 юни решехме да не се прибираме. Това се оказа начинът да успеем. Получихме подкрепа от обществото, от хора, които нямат нашите проблеми.

Научихме много неща и за управляващите. Те мога да свършат работа, но под натиск. Това е лошото, че трябваше да спим на улиците.


Още от категорията
Керана от Космоса, във второ студио на

"Добро утро, ден!" с Керана... без космонавтите

Керана е от Космоса, това личи по движението, гласа, погледа и най-вече харизмата.  Тя е вокалист на пловдивската група “Керана и Космонавтите” , като връхлитането им на сцената може да се определи освен, като феномен, а и като приятно освежаване.  Песни, като “Цех за сънища”, “Отлагам” и “Слаба силност” могат да бъдат чути от всевъзможни кътчета..

обновено на 10.04.21 в 11:44

На ход са депутатите, които не искат ГЕРБ

"Пловдив е нашата България! С Николай Хаджигенов Пловдив има 12, а не 11 депутатски мандата", това заяви в интервю за Радио Пловдив Мария Капон, след като стана ясно, че тя ще бъде народен представител на "Изправи се! Мутри вън" от 16-ти МИР.  Хаджигенов, който избра да е депутат от София, обяви по- рано, че заедно с нея ще отворят своя приемна в..

публикувано на 09.04.21 в 16:22
Стойчо Кацаров

Противоречията за ваксините увеличават страха на хората

Противоречивата информация за ваксинацията срещу коорнавируса не може да успокои хората след всичко, което се изговори за бързото  приготвяне на вкасината, това, че не са изпитани и не са известни дългосрочните ефекти. Като добавим и спирането, и пускането на "Астра Зенека" не мисля, че да хората  скоро могат да бъдат спокойни, както когато се..

публикувано на 09.04.21 в 16:10

Новият сайт на НАП стартира по европейски модел

Новият сайт на НАП вече е достъпен в интернет. „ Най-новото в сайта на Националната агенция по приходите е структурирането на информацията във всяка една от секциите, така че тя да бъде лесно достъпна както за потребителите, така и за администрацията “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванела Андреева – експерт в Държавната..

публикувано на 09.04.21 в 16:06

Изборите не опразват хазната, а обогатяват демокрацията

"Има конституционна процедура, по която ще се върви за съставяне на правителство", посочи в интервю Радио Пловдив политологът Георги Киряков. Той коментира, че именно зад тази процедура засега се крие Слави Трифонов и неговата партия.  „Дали ще има сила, която да се нагърби да състави мнозинство зависи от способността на отделните партии да..

публикувано на 09.04.21 в 14:52