Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив става лидер в пазара на труда догодина

| обновено на 11.12.18 в 11:33

През следващите три месеца работодателите предвиждат да увеличат нивата на заетост във всички пет региона, като най-силен пазар на труда се очаква в Пловдив, където нетната прогноза за заетостта е +12% - подобрение от четири процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие. 

Това сочат  резултатите от Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта.

По отношение на отделните сектори се очаква нивата на заетост да се увеличат във всички 10 индустрии, като работодателите от сектор „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ споделят най-силни намерения за наемане на служители с нетна прогноза за заетостта от +25% - значително увеличение от 15 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие.

Като цяло обаче, българските работодатели очакват скромно темпо на наемане на служители в периода януари-март. 11% от тях отчитат увеличение на нивата на заетост, 7% предвиждат намаление и 78% не очакват промяна.

Коригирана спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта на страната е +8% - най-слабата през последните четири години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пиян и дрогиран шофьор задържаха във Велинград

Едновременно пиян и дрогиран водач задържаха тази нощ велинградски полицаи.  Малко преди 01 часа след полунощ автопатрул го спрял за проверка на улица в курорта.  28-годишинят мъж дал положителна проба за наркотици, а дрегерът отчел 1.21 промила алкохол.  Шофьорът е задържан в ареста за срок от 24 часа. По случая са образувани две бързи..

публикувано на 11.09.24 в 12:03

"Браво Пловдив" се отрекоха от Савина Петкова, искат оставката й като зам.- кмет

От „Браво Пловдив“ ще предложат смяната на заместник-кмета по транспорт Савина Петкова.  Обвиненията срещу нея са, че е задълбочила проблемите в градския транспорт и системата за паркиране в града. Общинският съветник Ерол Садъков обвинява Петкова в нерегламентирани връзки с представители на превозвачите, целящи пазене на управителя на „Хеброс..

обновено на 11.09.24 в 11:25

Столът "Байкал" отново отваря врати за студентите от два университета

След едногодишен ремонт, на 17 септември студентският стол Байкал на „Цар Борис III Обединител“ №136 в Пловдив отваря отново врати за студентите от Техническия университет – филиал Пловдив и ПУ "Паисий Хилендарски". Инициативата за повторното му разкриване е на Студентските съвети на двата ВУЗ- а, които до момента не са имали столово..

публикувано на 11.09.24 в 10:55

Изграждат две кръгови заради затварянето на моста на Марица в Пазарджик

Община Пазарджик, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и КАТ обсъдиха реорганизация на движението на моста на Марица заради предстоящия ремонт на съоръжението.  Целта на новата организация е хората в Пазарджик да усетят най-малък дискомфорт", заяви кметът Петър Куленски.  Планира се изграждане на две временни кръгови движения -  на..

публикувано на 11.09.24 в 09:53

НИМХ предупреди за обилни валежи в половин България

Оранжев и жълт предупредителен код за валежи издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за Централна и Източна България (виж графиката по-долу). Днес ще преобладава облачно време, сочи прогнозата на НИМХ. На много места ще има валежи от дъжд. Главно в източната половина на страната те ще са значителни по количество и придружени с..

публикувано на 11.09.24 в 08:31