Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да твориш добро - хранителна банка за хората в нужда

Стефан Чолаков е подчинил целия си живот в търсене на доброто

| обновено на 15.12.18 в 10:12

Складове за безплатни храни за бедните – това е мисията на Стефан Чолаков, който вече четири години изхранва хора в беда. Първата му инициатива тръгва от поставена хладилна витрина на улицата.

Кампанията се разраства и Стефан вече прави хранителна банка. Целта му е да открие складове във всички 28 областни центрове. 

Засега складове има в 7 града, но Пловдив не е сред тях. 

Докато стотици българи мизерстват, тонове годна за консумация храна се изхвърля от големите хранителни вериги. Това трябва да се промени, убеден е Стефан Чолаков. Той е зоотехник и собственик на ресторанти. 

Според него е престъпление да се изхвърля изостаналата годна за консумация храна след края на работния ден. Това е 18% от всички храни в България, обяснява Чолаков. 

Интересна и пълна с обрати е съдбата на човека, посветил живота си на благотворителни каузи за бедните. 

През 1997 задига 181 милиона от българска банка. Тогава е на 22 години и списание "Тайм" го обявява за най-младия банков обирджия. Тръгва с парите през Гърция на път за Америка, но от прочетен вестник разбира, че полицията е арестувала брат му и негов приятел. Затова поема обратно към България. Връща парите, възстановява и лихвата. Две години и половина е в следствения арест, осъден е, но не е лежал в затвора.

Сега Стефан е на 41 години, има четири деца и очаква пето. Не се смущава от криминалната си биография, децата му знаят за нея.

Обирът на банка е грешка и това им обяснявам да не правят в живота“, заяви Чолаков.

Започва с помощ за деца сираци, а сега вече създава хранителни банки, за да храни бедните.

Инициативата за хранителна банка достига и в Смолян. Там с решение на местния парламент е предоставено за безвъзмездно ползване помещение в Стоматологичната поликлиника. Срокът е пет години, а помещението е предназначено за хранителна банка.

В Пловдив обаче Чолаков "удря на камък". Изпратил е писмо до кмета Иван Тотев и до Общинския съвет, но вече година и половина чака отговор.

Цялото интервю на Антоанета Петричанска със Стефан Чолаков е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39