Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучват възможностите за нова сграда на Математическата

| обновено на 18.12.18 в 10:05

Кога в Пловдив ще има ново училище, или как ще се строи нова сграда на Математическата гимназия - отговорите от председателя на Общинския съвет Савина Петкова, която днес внася на сесия предложение за формиране на работна група, която да търси терен за бъдещото строителство. 

Моето предложение е провокирано от писмо на доскорошната временно изпълняваща длъжността директор на гимназията Алина Сомова, разтревожена кога ще се сбъдне бъдещата нова сграда на Математическата гимназия. Тя писа на общинските съветници с молба да не се спекулира с надеждите на хората и ако действително има сериозни намерения, те да се реализират, обясни Петкова. 

МГ от години изпитва сериозни неудобства и затруднения за материалната си база и сградния си фонд, защото дели една сграда с ОУ "Драган Манчов". Районът, където се намира училището, все повече се застроява и се заселват хора с деца. Към "Драган Манчов" има наплив от ученици, а за МГ да не говорим, която традиционно има много желаещи да учат там, припомни председателят на ОбС. 

Савина Петкова подчерта, че няма данни МГ да има свой терен, на който да се построи нова сграда, каквито версии се тиражират в публичното пространство. На председателски съвет решихме, че е време да се включим в процеса. Затова решихме да възложим на кмета да създаде работна група с представители на всички политически сили в ОбС, на Регионалното управление на образованието и на администрацията, на МГ. 

Целта на работната група е да проучи какви са възможностите в града за строеж на нова сграда на гимназията. Ако има такава възможност, община Пловдив трябва навреме да е готова да предложи подходящ терен и с някаква условна сума за проектиране и строителство, обясни Савина Петкова.

Председателят на ОбС подчерта, че не е виждала документи за терен зад хотел SPS, който да е подходящ за строителство на нова сграда за МГ. 

Савина Петкова не прогнозира дали предвидените 10 млн. лв. от предишното ръководство на гимназията ще стигнат за строежа. 

През деня стана ясно, че на сесията този вторник /18 декември/ съветниците гласуваха с пълно мнозинство от 45 гласа предложението на Савина Петкова за работна група, която да търси терен и средства за построяване на новото училище.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33