Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Иван Тотев и Ути Бъчваров ни канят на печени прасенца на Коледа

Кметът на Пловдив Иван  Тотев покани гражданите  и гостите на града  на  автентична коледна почерпка на 26 декември в 12 ч. на площад „Стефан Стамболов“ по случай празниците и предстоящата Нова 2019 г. 

На заключителното заседание за годината на местния Парламент той призова съветниците да не забравят българските традиции и празничните  коледни ритуали и да подкрепят инициативата на администрацията. 

Освен  с участието на коледари в традиционни носии и изпълнение на  български коледни песни, към инициативата е привлечен и Ути Бъчваров, който  ще нагости присъстващите с приготвени от самия него две прасета. Като аргумент за изненадващата идея, Тотев обясни, че проектът „Пловдив Европейска столица на културата“  има цел да представи  заедно със съвременните културни достижения на града и страната ни  по подобаващ начин и националната традиция. 

Животните са сертифицирани и ще бъдат приготвени в съответствие с всички хигиенни изисквания. Идеята е да вкусим и да участваме всички заедно в традицията, уточни още кметът Иван Тотев.


"Ако на 26-ти декември сте в Пловдив, общината организира един ритуал, който има за цел спазването на българските традиции около Коледа. Тъй като вече много хора, особено от по-малките пловдивчани, вече нямат възможност да ходят по селата и да се запознаят отблизо с традициите, то ние решихме в община Пловдив да направим така че традициите да дойдат в града. Има една прекрасна коледна елха пред община Пловдив и на 26-и там ще приготвим по стар български обичай заедно с коледари, облечени с коледни облекла, както са си коледарите, с геги с гевреци и с помощта на Ути Бъчваров ще разфасоваме две прасета. Така че всички сте поканени да спазим тази традиция, с голяма скара, вино, хляб, кисели краставички и лютеница. Поне така сме се подготвили. Община Пловдив не може да фактурира повече от две прасета. Сега имайте предвид, че не можем да пуснем обществена поръчка. Който има възможност, ще се радвам, заедно с пловдивчани ще направим един коледен ритуал, който ще завърши с една почерпка за здраве".


Общинските съветници си пожелаха здраве и настроение за празниците и  подкрепиха с гласовете си всички  теми в дневния ред с изключение на три разпоредителни сделки с общинска собственост. Преди това  те единодушно направиха дарение  в размер на 53 760 лв на ОД на МВР- Пловдив за ремонт на караулката на Карловско шосе и оборудването й с камери за отчитане на скоростта и трафика.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 30.06.24 в 13:36

Даниил е новият български патриарх

Новият български патриарх е видинският митрополит Даниил . Той беше избран на втори тур с 69 гласа. Митрополит Григорий получи 66 гласа. 3 бяха недействителните бюлетини.  "Благопожелаваме му да е здрав и Бог да му помага, и всички ние да бъдем единни! Амин!", каза митрополит Киприан, след като обяви официално името на новия ни духовен баща.  Предстои..

публикувано на 30.06.24 в 13:35

Избираме новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започна рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25