Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разфасоването на прасета до елхата било провокация

| обновено на 19.12.18 в 16:56

Няма да се разфасоват прасета на площада на 26 декември, направихме си социален експеримент - така кметът Иван Тотев се отрече от предложението, което лично произнесе от трибуната на Общинския съвет. Целта на обнародваната идея била да предизвика дебат за взаимодействието между традиционната и модерна култура.


Новината предизвика бум на иронични коментари в медиите и в социалните мрежи, които определиха това като неуместно събитие в Европейската столица на културата - Пловдив.

Припомням, че той призова и  съветниците да не забравят българските традиции и празничните  коледни ритуали и да подкрепят инициативата на администрацията. Освен  с участието на коледари в традиционни носии и изпълнение на  български коледни песни, към инициативата е привлечен и Ути Бъчваров, който  ще нагости присъстващите с приготвени от самия него две прасета. 

Като аргумент за изненадващата идея, Тотев обясни, че проектът „Пловдив Европейска столица на културата“  има цел да представи  заедно със съвременните културни достижения на града и страната ни  по подобаващ начин и националната традиция. Уточнено бе дори, че животните са сертифицирани и ще бъдат приготвени в съответствие с всички хигиенни изисквания, а общината няма възможност да фактурира повече от две прасета.

В късния следобед от общината дори дойде съобщение за фирмите, които ще спонсорират събитието с бира, вино ,кисели краставички и лютеница, които кметът също бе включил в менюто.

Съвсем сериозно и не като за експеримент Ути разказа за плановете да се покажат традициите, да се запознаят децата с това, че месото не е само в магазина. Известният кулинар сподели, че ще направи 200 метрова наденица със специални подправки. А на въпрос не се ли притеснява, че идеята не е много уместна в градска среда отговори отрицателно.

Чуйте интервюто в прикачения файл и очаквайте второ, което ще даде след като стана ясно, че е част от социален експеримент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

публикувано на 20.07.24 в 22:20

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43