Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Повече места в професионалните гимназии и през 2019/2020 г.

Приемът за следващата учебна година за осми клас ще се преструктурира в посока STEM профили – това са софтуерните и хардуерните науки, математика, природни науки, електротехника и електроника, машиностроене и ИТ, заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Киркова, началник на Регионално управление на образованието-Пловдив.

Това се налага от нуждата от повече специалисти в тези направления, стана ясно на първото за годината съвещание с директорите и експертите от общините в областта .

От тази година ние започваме плавно да настройваме система спрямо тези изисквания, съобразени с нуждите на бизнеса, обясни Иванка Киркова.

Най-търсените специалности от работодателите в Пловдив и областта са технически.

Това са електроника, мехатроника, дигитални комуникации, роботика, електрически транспортни средства и стрелочници. Ние ще решаваме няколко задачи с план-приема за новата учебна година, а от друга страна ще мотивираме и ще пренасочваме и в обучение в професионални училища, обясни началникът на Регионалното управление на образованието-Пловдив.

До 15 януари директорите на училища от Пловдив и областта трябва да представят своите предложения в Регионалното управление, а до 15 февруари обобщените данни ще се съгласуват с Комисията по заетостта към областния управител. Утвърждаването пред МОН трябва да стане до 1 март.

Цялото интервю с Иванка Киркова можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Антон Баев в "Добро утро, ден!"

Журналистът и писател Антон Баев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. Той е главен редактор и собственик на сайта Plovdiv-online, а също и председател на Дружеството на пловдивските писатели. В началото на годината Антон Баев издаде първи български роман за карантината - „Спас Господов в страната на амазонките“. Казва, че всеки ден е..

обновено на 16.04.21 в 17:26

ОбС смени управителя на Онкологичния център в Пловдив

С 34 гласа за, 10 против и  4 въздържали се Пловдивският общински съвет прие прредложението за смяна на управителя на Комплексния онкологичен център в Пловдив.  След продължителни дебати, по време на които групите на БСП и Демократична България заявиха, че ще гласуват против предложената от Кауза Пловдив смяна, мнозинството реши временно..

обновено на 16.04.21 в 17:25

Партиите на протеста правят в НС това, за което са избрани

Партиите на протеста, които са представени в 45 НС започват нещата, за които бяха избрани. И едно от тях е ревизията на правителството на Борисов, но не само на него, а и на всички управлявали в последните 10 години, каза в интервю  за Радио Пловдив политологът Петър Чолаков. „Реваншизмът крие опасност, но българското общество изказа сериозни..

публикувано на 16.04.21 в 14:51

Българският щам на COVID-19 се проучва, третата вълна е в пика си

Имунологът д-р Цветелина Великова не определя като  изненада съобщението на PFIZER, че най- вероятно ще е нужно поставянето на трета доза от ваксината срещу COVID-19, както и необходимостта от реимунизации всяка година.  "Това се говореше още в началото на пандемията, тъй като вирусът е странен и изменчив, потиска имунната система, като имунитетът..

публикувано на 16.04.21 в 14:12

T MARKET България увеличи пазарния си дял с ръст на приходите от 22,2%

През 2020 г. MAXIMA GRUPĖ продължи да се разширява извън Прибалтика и успя да увеличи пазарния си дял в България и Полша със значителен ръст на приходите съответно от 22,2% и 13,7% като същевременно запази силни показатели на ефективност на приходите „LFL“ (при непроменена база от магазини) от 5,6% в България и 4,9% в Полша. „2020 г. бе..

публикувано на 16.04.21 в 10:47