Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей става по-привлекателен за учениците

Историческият музей в Пловдив започна реализацията на проекта "Музей-учител-ученик", който има за цел да го превърне в още по-привлекателно място за  посетителите и най-вече за ученическата аудитория. 

Идеята е по нов начин да се осмисли връзката музей-учител-ученик, чрез реализиране на диалогичен подход в музейната среда и така да се увеличи интереса и мотивираната посещаемост в музея. 

За целта ще бъдат изготвени специални  семейни гидове за 3-те експозиции, предназначени за работа с родители и деца от 1-3 клас, образователна игра с карти в експозицията, Българско възраждане“ и книжка за оцветяване –„Българските символи“. Освен това специален Наръчник за учителя ще включи приложения за творческа работа и примерни сценарии за уроци в музея, обясни ръководителят на проекта Мария Карадечева. 

Предвидено е и заснемане на видеа с образователно съдържание и  представяне на големия обем дигитализирани културни ценности чрез тъчскрийн монитори, допълни експертът по дигитализация Пламен Четелязов. 

По думите му всичко това ще даде възможност за разширен достъп на младите хора до повече информация за събития и личности. Основното финансиране на проекта в размер на 9273 лв. е осигурено от Министерството на културата по конкурсна сесия на тема "Музеят като образователна среда". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

публикувано на 12.07.24 в 10:20

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24