Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По - малко е съзерцателното изкуство, повече е участието на гражданите

Богатият потенциал на Пловдив вече е европейски опит

В програмата на "Пловдив ЕСК" има мултижанровост - подобно разнообразие и огромно богатство не е имало в нито един културен календар в България

Да, ние сме готови. Това е процес и нещата се надграждат. От 2015-та година досега не едно е събитието, не една е отворената покана, с която сме направили програмата, такава, каквато е в момента. 

Всеки от участниците в нея, всеки, дал възможността да бъде видяно неговото изкуство или неговата идея, или да постави въпрос и проблеми за обсъждане през призмата на културата и изкуството, е част от тази готовност.

Това заяви пред Радио Пловдив Гина Кафеджиян, зам. директор "Програма" към общинска фондация "Пловдив 2019", по повод готовността на Пловдив да е Европейска столица на културата. 

Що се отнася до коментарите за субективен подбор на проявите, включени в програмата на "Пловдив Европейска столица на културата", Гина Кафеджиян подчерта, че става дума за калейдоскоп от 500 събития. Затова, сопред нея, трудно може да се каже, че една единствена субективност може да формира такъв обем от разнообразни жанрове и прояви. 

Тя обясни още, че включването на едно или друго събтитие в тази програма е резултат от три години подбор. Всяко събитие е минвало през различни методики на оценка, а оценяващите външните експерти са били десетки.

Няма нито един проект в "Пловдив ЕСК", който да е реализиран без европейско партньорство.

Ако досега потенциалът и опитът ни е бил богат, то сега вече е международен, сега е европейски, подчерта Кафеджиян.

Тя коментира още, че в програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата" има мултижанровост. В никой друг културен календар на която и да е община или областен град не е имало подобно разнообразие и огромно богатство.

От разпознаваемите театрални спектакли, концерти, оперни и музикални фестивали през експериментално изкуство, представяне на съвременно изкуство, форумни срещи с работилници - това е съвременното възприемане на изкуството, което минава през провокацията, през личния опит.

По - малко е съзерцателното изкуство, много повече е наблегнато на участието на гражданите, подчерта Гина Кафеджиян.

По думите й няколко са маркерите, които определят що е то Европейска столица на културата. Това е гражданското участие, нещо, в което Пловдив е пионер в страната, защото първи следва правилата на играта Европейска столица на културата. 

Почти всички големи градове в България са представени с програма в Пловдив. 

Отделно градовете кандидати - София и регион, Велико Търново и регион, Варна, имат и проекти, подкрепени от ЕСК за реализация в самите градове, не само в Пловдив и региона.

Родопската яка е представена с реализация и в Пловдив, и в по - малките населени места. 

За първи път френски, немски, италиански, испански трупи гостуват не просто с готови спектакли, а създават спектаклите си съвмество с жителите в Пловдив и региона. 

За първи път спектакъл не се случва на сцена, а се случва в жилищна сграда с 20 отворени апартамента, чиито пространства стават сцена за игра.

За първи път с представители на етническите общности в Пловдив ще бъдем на големите сцени, каквато е Античният театър със спектакъла "Медея" и ще бъдем в сегрегираните райони, тези, в които обикновено друг освен жителите на квартала не пребивават.

Остров Адата и река Марица също са фокус.

Кино Космос е факт в апликационната енергия на Пловдив. Работата продължава като символ на гражданската енергия на хората, като символ на обществото, което задава въпросите и е ангажирано с тяхното решаване.

Проблемите не са под килима, те са на масата и са част от проекта "Пловдив - Европейска столица на културата", обобщи Гина Кафеджиян.

Цялото интервю на Михаил Миховски с Гина Кафеджиян е в звуковия файл. 

Снимка

Снимка








Снимка





















Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 19.07.24 в 18:37

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55