Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Търговци и превозвачи на горива готвят протест на жълтите жилетки

Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива подготвя национални протести срещу влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход и "неговия лобистки характер". 

Законът беше приет от Народното събрание в края на юли 2018 година, но влиза в сила на 28 януари.


Пред Радио Пловдив председателят на Сдружението Иван Кашилски заяви, че настояват за промени в Закона, защото в момента той защитава монополистите в бранша. 


Ние също сме за високи приходи в държавата, да има за пенсионери, майки, хора с увреждания. Трябва да има закон, но не в този му вид. На българския пазар няма конкуренция, а тя трябва да определя цените. На нашия пазар монополът определя цените на горивата. 


От Сдружението твърдят, че този монопол ще повиши цените на горивата, ще фалира стотици фирми и ще бъдат загубени поне 2000 работни места в малки бензиностанции и пунктове за пълнене на бутилки с пропан бутан.


Според Кашилски проблемът на пазара на горива у нас е свързан с акцизните складове и фиктивния внос и износ. Законът трябва да се отнесе към производител, вносител и акцизен склад. Ние заплащаме преди да натоварим горивото и затова при нас проблем няма.

Той коментира още, че горивата в България са най- лошите, а в същото време глобяват шофьорите за замърсяване на въздуха.

Аспухът почернява от нашите горива дори при новите автомобили, а в чужбина цветът му е червен.


По примера на френските жълти жилетки у нас Сдружението готви готви протести в големите градове и блокиране на граничните пунктове. Кога и къде ще се проведат ръководството на организацията ще реши 48 часа по- рано, за да избегне провокации и опорочаване на протеста. 


 По думите на Кашилски протестът им не е политически, но призивите им към държавните институции за промени в Закона за горивата остават нечути. До момента те са получили подкрепата единствено на омбудсмана Мая Манолова и бившия вицепремиер Валери Симеонов. 


Още от категорията

Преди празника си храмът "Св. Св. Кирил и Методий" просълзи

Пловдив отбеляза 170 години от първото честване на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Възпитаници от едноименното Средно училище, което носи техните имена, преминаха с шествие през Главната улица до Барелефа им в подножието на Стария Пловдив. Там за първи път у нас се е чествала паметта на създателите на българската азбука.  В същия час, когато..

публикувано на 11.05.21 в 13:30
Аркади Шарков

С унифицирането на зеления сертификат ще пътуваме свободно

Наш събеседник в програма "Точно днес" е здравният експерт  Аркади Шарков . С него говорим за цифровото зелено удостоверение, което ще въвежда Европейската комисия, или за т.нар. имунизационен паспорт, с който ще се пътува по света, както и за темпа на ваксинациите в България. Аркади Шарков каза, че според него у нас ваксинацията не е на високо..

обновено на 11.05.21 в 11:11

STEM средата надгражда образованието у нас

Когато стане дума за основно и средно образование у нас, напоследък е модерно да се говори за новата STEM среда . Абревиатурата идва от наука, технологии, инженерство и математика – към тези 4 профила е насочено този тип обучение, което е универсално за дисциплините и приложимо технологично във всяко едно училище. Основно училище „Райна..

публикувано на 11.05.21 в 10:45
Теодор Славев

Огромен скандал е да помагаш задкулисно на един бизнесмен

Политологът д-р Теодор Славев  от Българския институт за правни инициативи, по темата за комисията за ревизия на управлението Борисов, за искането спецпрокуратурата и съда да се закрият, с предложение на някои от партиите от отиващия се парламент. Славев каза, че следи внимателно работата на комисията в Народното събрание и смята, че има небивал..

публикувано на 11.05.21 в 09:37

Мантрата „процедура на инженеринг“ е грешна!

„ Лично аз съм много голям противник на тази мантра, която беше наложена по времето на кмета Иван Тотев – всичко да е на инженеринг. Нормалната процедура е най-напред да се направи проект. Когато имаш проект, можеш да влияеш на всички процеси. Когато заложиш на инженеринг, всичко зависи от фирмата, спечелила поръчката. А като спечелят..

публикувано на 10.05.21 в 15:52