Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Преоткриване на наследството" се открива в Етнографския музей

Какво се сучва, когато видим познатите  неща от наследството  или пък внезапно забележим, че средата ни съдържа знаци на наследство, за които не подозираме. За откривателството през погледа на обектива, поставил във фокус градските пейзажи и атмосферата на балканския град – Ирена Бокова – културен антрополог и преподавател  в НБУ  за  откриващата се на 11 януари фотографска експозиция в Етнографския музей – Пловдив, инициирана от  НБУ и регионалния център на опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. 

Изложбата е предизвикателство, защото е създадена от двама автори, които не се занимават само с фотография. Единият – Васил Гарнизов е антрополог и фотограф, а другият – Людмил Христов е кинооператор, който се занимава и с фотография. И затова техният поглед към градските пейзажи, сияещите от радост и наблюдаващите случващото се лица, е много интересен. Цел на изложбата е откривателството.

Фотографията може да бъде прекрасно средство за изследване, което да ни доведе до познание. Изложбата дава познание колко разнообразни са културните наследства, които невинаги оценяваме.  Тя е разнообразна и като обекти, които са фотогрфирани, и като ракурси, които ни приканват да гледаме на познатите неща по нов начин. Напр. в кадър, в който няма хора,  виждаме знаци на човешкото. Това е любопитното и всеки, които посети изложбата, разбира какъв своеобразен диалог водят операторът и антропологът.

Резултатите – фотографиите, са в резултат на изследвания над 10 години.  Двамата автори само подбраха сред множеството фотографии тези, които да бъдат максимално говорещи на различните публики.

Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55