Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпването на тока вдига бизнеса на протест в понеделник

При дефицит на предлагане, цените на борсата растат, отговарят от EVN

Известна шивашка фирма в Пловдив може да затвори врати заради рязкото поскъпване на електроенергията, която ползва. 

Тя се купува вече от свободния пазар, но внезапният скок е непосилен за крайната производсвена цена, казва собственикът Антон Кьосев.  

В понеделник, 14-януари  служители на фирмата ще протестират пред офиса на компанията доставчик.  Държавата трябва да се намеси и да ни подкрепи, настоява бизнесменът. Затова и протестът им ще завърши пред Областната управа.

В началото на тази година, Антон Кьосев е получил писмо – анекс към договора с доставчика на ток за неговото предприятие, в което го уведомяват, че от февруари цената се увеличава с 37%, заради възходящата промяна на борсовите цени. 

„Нашият проблем обаче е много сериозен, защото цялата ни стока е само за износ, като договорената цена е строго фиксирана и не  може да се променя през цялата година.  Това за фирмата означава 100 % фалит, тъй като увеличеният ток фатално надхвърля себестойността на продукта“, обяснява собственикът. 

„С една дума, ние сме първите, които виждаме, че фитила на бомбата е запален и затова ще търсим помощта на държавата да скъса този фитил, преди да е стигнал до бомбата. Това е целта на този протест.“

Донякъде, този проблем не е толкова страшен, поне за работещите на вътрешния пазар могат да вдигнат цените на стоките си и да се спасят. За обвързаните с такива договори за износ на определени цени обаче, става много страшно, твърди Антон Кьосев.  

„Трябва някой да ни отговори какво става, за да знаем какво е бъдещето, не можем да се оставим  на милостта на Съдбата. Аз имам 500 работници, към които съм задължен да се грижа за тяхната прехрана! Защо КЗК не извършва контрол над борсата за електроенергия, например?  В целия свят, когато на борсата се случи флуктуация над 8 процента „светва“ предупредителна лампа, а на 10 процента – борсата спира!  А при нас се допуска до 100 процента изменение на цените, което означава, че има някаква спекулативна ситуация и то безпричинно. Защото нищо не се е случило, за да нарасне цената на тока с такъв ръст от 37 %!“.  

Всички фирми плащат такса за „студен резрев“, поддържан от електроцентралите, който  се поддържа в случай на нужда, припомня Кьосев

„Аз не съм чул нито една от тези централи да е прибегнала до този „студен резерв“ когато се случи дефицит на тока.  Значи и тук има нещо гнило!“

Затова, бизнесменът, негови служители и други колеги от същия бранш в Пловдив излизат в понеделник на протест. 

От компанията доставчик  "EVN - Трейдинг" отговарят, че те просто са реагирали според ситуацията.  

"Ние също страдаме от тези трусове, никой доставчик не иска да рискува загуба на клиентите си. В момента обаче борсовите цени са такива и няма как да продаваме електроенергията под себестойността и", казва говорителят на дружеството Петър Костадинов.  

По думите му, засегнатият бизнесмен е предупреден за новите цени още през декември, за да има възможност да реагира по своя преценка.  Тъй като се оперира на свободен пазар, то всеки е свободен да си потърси друг доставчик, ако прецени за по-изгодно, допълва говорителят на "EVN - Трейдинг". 

"Когато има повече конкуренция е предлагане от производители, тогава борсовата цена на тока също ще бъде конкурентна. За съжаление, в момента явно ситуацията на енергийната борса не е такава. Производителите на електроенергия са само няколко държавни предприятия" - обобщи Петър Костадинов. 

Междувременно стана известно, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова е разпоредила проверка, свързана с лицензионните дейности на трите електроразпределителни дружества. 

Инспекциите, съвместно с експерти на КЕВР и енергийното министерство, започват на 15 януари. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51