Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смисълът на културата е да усетим себе си в различията

| обновено на 12.01.19 в 16:48

Честит празник на пловдивчани! Да се чувстваме празнично и да изпитваме радост, че сме Европейска столица на културата! С тези думи писателят, журналистът и член на УС на фондация "Пловдив 2019" Антон Баев се обърна към аудиторията на Радио Пловдив, часове преди официалната церемония по откриването на домакинството на града. 

Според него Пловдив е готов да бъде успешна столица на културата. Това бяха усилията на стотици и хиляди хора, които работиха през годините това да се случи. Градът трябва да е щастлив, че е първата българска европейска столица, а и на Балканите като изключим Истанбул, който е на ръба между Европа и Азия.

Антон Баев припомни, че в културния календар са включени  около 500 събития. Те са  от най- широк спектър  и тях ще участват артисти от над 30 държави по света. Това е много тежка работа, невидима за хората, но да организираш поне по две събития на ден това е изключителен труд, към който трябва да сме благодарни на хората, които го осъществиха.

Според журналиста единството не е в еднаквото мислене, защото звучи като интернационал. Нека всеки има своето мнение, да намери своето събитие, своето лице през тази европейска  година на културата. Това е смисълът на културата, не да ни прави еднакви, а да усещаме собствената си стойност в различията. Колкото повече са гласовете, толкова по- добре. 

Той подчерта, че негативните мнение за подготовката на Пловдив като ЕСК са били анонимни и то в социалните мрежи.  Това беше гора от анонимни ядосани човечета в социалните мрежи. Няма сериозна критика, която да предлага алтернативи. Имаше персонални критики към кмета Иван Тотев и от друга страна към инфраструктурата. В Пловдив в момента се строи, но смисълът на ЕСК не са проектите, а самата култура, а сериозна критика към програмата няма.

Антон Баев смята, че екипът е успял да привлече максимален брой пловдивчани и тяхната енергия към проекта. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18