Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В културата и изкуството заедно няма, те се правят от индивиди

Със смесени впечатления от откриващия спектакъл на Пловдив като Европейска столица на културата е писателят и публицист Румен Леонидов. Според него разкопаните, затворени и сиви улици на града контрастират на блясъка на откриването. Може би за пред света и камерите това не е зле, колкото и да струва и да се мърмори.  

По- важното, смята Леонидов, е  не откриването, което няма да се помни дълго, а  какво представлява културната столица и какви изяви ще има тя през годината. Той призова националните и столични медии да отразят пловдивските автори, за да получат те и национална признателност.

Все пак писателят подчерта, че за откриващото събитие е можело да се измислят и по- оригинални идеи, но липсата на голяма зала е довела до изграждането на "тази безсмислена кула" за много пари.  По думите му, слоганът #Заедно прилича на призивите на Ахмед Доган да сме заедно.  

За какво да сме заедно?! Когато става дума за култура няма заедност, индивидите правят културата и изкуството. Колективното изкуство е в умението да крадем и да пишем кухи лозунги. Логото на Пловдив нищо не говори, трябваше да бъде нещо специфично за Пловдив. Културата може да обедини само хората, които я обичат, другите са зяпачи на футбол и чалга. Не сме добри стопани на собствената си държава.  От нас зависи, когато избираме следващите общинари, да избираме хора с опит и с чувство за отговорност, да гледат на общото като свое, но не за присвояване.

Липсата на късен транспорт е проблем за софиянци да присъстват на културните събития, които са вечер, каза още Румен Леонидов. Той се надява през тази важна година Пловдив да работи и за своята свързаност с другите градове. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18