Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В културата и изкуството заедно няма, те се правят от индивиди

Със смесени впечатления от откриващия спектакъл на Пловдив като Европейска столица на културата е писателят и публицист Румен Леонидов. Според него разкопаните, затворени и сиви улици на града контрастират на блясъка на откриването. Може би за пред света и камерите това не е зле, колкото и да струва и да се мърмори.  

По- важното, смята Леонидов, е  не откриването, което няма да се помни дълго, а  какво представлява културната столица и какви изяви ще има тя през годината. Той призова националните и столични медии да отразят пловдивските автори, за да получат те и национална признателност.

Все пак писателят подчерта, че за откриващото събитие е можело да се измислят и по- оригинални идеи, но липсата на голяма зала е довела до изграждането на "тази безсмислена кула" за много пари.  По думите му, слоганът #Заедно прилича на призивите на Ахмед Доган да сме заедно.  

За какво да сме заедно?! Когато става дума за култура няма заедност, индивидите правят културата и изкуството. Колективното изкуство е в умението да крадем и да пишем кухи лозунги. Логото на Пловдив нищо не говори, трябваше да бъде нещо специфично за Пловдив. Културата може да обедини само хората, които я обичат, другите са зяпачи на футбол и чалга. Не сме добри стопани на собствената си държава.  От нас зависи, когато избираме следващите общинари, да избираме хора с опит и с чувство за отговорност, да гледат на общото като свое, но не за присвояване.

Липсата на късен транспорт е проблем за софиянци да присъстват на културните събития, които са вечер, каза още Румен Леонидов. Той се надява през тази важна година Пловдив да работи и за своята свързаност с другите градове. 


Още от категорията

350 електрически тротинетки тръгнаха в Пловдив

350 нови електрически тротинетки са вече на разположение на пловдивчани на различни локации-  част от които Централната зона, кварталите „Мараша“ „Кършияка“, зоната около ЖП гарата и всички университети. На страницата на Общината са  посочени позволените територии за паркиране и придвижване, както и правилата за ползване. Всички велоалеи в..

публикувано на 23.06.21 в 16:23
Столипиново живее на улицата

Столипиново с вяра в Бог и недоверие към ваксините

Хората в Столипиново са наплашени от ваксините срещу COVID-19, но една част, макар и по-малката, са склонни да се имунизират, ако бъдат убедени, че това е в полза на здравето им. Това показа анкета на Радио Пловдив на място след като служебното Министерство на здравеопазването лансира идеята си да разпространи чрез популярни сред ромите личности и..

обновено на 23.06.21 в 16:17

До 194 лв. пожизнена пенсия от частните фондове, засега

Тече последната седмица за прехвърляне на парите за втора пенсия от частен фонд в НОИ. Какви са възможностите за избор пред хората, които все още не са решили дали да получават и втора пенсия или да вземат само една като прехвърлят партидите си от универсален пенсионен фонд в Националния осигурителен институт?  Според  Даниела Петкова, член на УС на..

публикувано на 23.06.21 в 15:43
Citrus Incanus, скална роза

Млади учени от УХТ- Пловдив с продукти от етерични култури

Еньовден отбелязваме на 24 юни, тогава празнуват фармацевтите и билкарите. В програма "Ден след ден" разказваме за участието на младите учени и студентите от Университета по хранителни технологии във фестивалите, посветени на етерично-маслените растения и билки.  Тази седмица те ще презентират свои разработки на VII-я Национален фестивал на..

публикувано на 23.06.21 в 12:00

Студент създаде симулатор на машинното гласуване

Предстоящият вот на 11 юли, който ще се осъществи изцяло машинно, накара много хора да си зададат въпроса ще се справят ли с този тип гласуване.  Гражданите, гласували само с хартиени бюлетини до този момент, вече имат опцията да направят тестови-вот на симулатор, който е реплика на машините за гласуване.  Подобен симулатор създава и 21-годишния..

обновено на 23.06.21 в 10:01