Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със 78 дни мръсен въздух в центъра и 107 в "Тракия" Пловдив се чисти от фините прахови частици

Пунктовете за мониторинг на въздуха в Пловдив отчитат подобряване на качеството на въздуха през изминалата година. Проследено е замърсяването на въздуха с фини прахови частици през последните 9 години като данните на РИОСВ показват низходяща тенденция. 

В  пункта „Каменица“ през миналата година са отчетени 78 дни с превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици, а в „Тракия“ те са 107. Измерените средногодишни стойности през 2018 г. в АИС „Каменица“ са 38,97 µg/m3, като средногодишната норма за опазване на човешкото здраве е 40 µg/m3.  

С последните изменения в Закона за чистотата на атмосферния въздух на кметовете на общини, в които има превишаване на нормите за вредни вещества в атмосферния въздух, са  въведени задължения за отчитане изпълнението на общинските програми за качество на въздуха. 

Превишенията на фини прахови частици под 10 микрона в Пловдив са предимно през зимния сезон като основните замърсители са печките с твърдо гориво и автомобилният трафик в съчетание с мъгли, безветрие и температурни инверсии. Данните от измерванията на двата пункта в Пловдив са представителни за района и различните условия на климата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Леко захлаждане и краткотрайни валежи, в Пловдив днес 34°

Днес ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. По-значителни ще са в крайните югоизточни райони от страната. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в  Пловдив  - около  34° . По..

обновено на 26.08.24 в 09:15

Става ясен съставът на новия служебен кабинет

Държавният глава Румен Радев ще приеме в 10 ч. на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев. Днес изтича срокът, който Радев даде на Главчев да представи състава на новия служебен кабинет.  Ако президентът подпише указа, правителството ще положи клетва пред Народното събрание утре, а изборите ще бъдат на 27 октомври...

обновено на 26.08.24 в 09:14

Край Чирпан горя локомотивът на бързия влак от Варна за Пловдив

Изясняват се причините за пожара, възникнал късно снощи в бързия влак от Варна за Пловдив преди Чирпан. Пред БНР Атанас Ангелов, който е пътувал във влака, разказа, че се е запалил локомотивът на композицията.  Линейка е закарала в болница един от машинистите, тъй като е припаднал, каза още Ангелов. "Тръгнахме от Стара Загора с 1 час закъснение..

публикувано на 26.08.24 в 09:13

Полицията в Пловдив задържа трима, източвали банкови сметки

Участници в схема за източване на чужди банкови сметки са задържани при спецакция на служители от отдел "Икономическа полиция" в Пловдив. В ареста са 32-годишна жена и двама криминално проявени и осъждани мъже – на 41 и 59 години. Операцията е проведена след придобита оперативна информация, че тримата участват в схема за изготвяне и..

обновено на 26.08.24 в 08:48

Пак затварят „Брезовско шосе“, археолозите ще проучват Плоската могила

В Пловдив днес се очаква да бъде затворен последният участък от „Брезовско шосе“ след улица „Полет“. В момента се прави организация на движението и се уточнява графикът на строителите по Водния проект и на археолозите, които ще влязат в обекта вероятно след седмица, съобщи заместник - кметът с ресор „Строителство, инвестиции и общинска собственост“..

обновено на 26.08.24 в 08:42