Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По 53-ма болни на ден преминават през наблюдаваните 14 лекарски практики

Грипът дойде в Пазарджик, засега без ваканция

Щабът решава в петък за грипна ваканция на учениците от 21 до 23 януари, включително

Грипна епидемия се обявява от утре в цялата Пазарджишка област. Решението е на Оперативния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания, свикан от пазарджишкия областен управител Стефан Мирев по настояване на здравната инспекция. 

Епидемията се обявява заради тревожно високото ниво на заболели, както и на усложнения от остри респираторни заболявания, най – вече пневмонии. Засегнати са всички възрастови групи, но най – много са малките деца и по – възрастните хора. По 53-ма болни на ден преминават през наблюдаваните 14 лекарски практики, съобщи д-р Магдалена Станева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пазарджик. 

По данни от края на миналата седмица броят на болните е 178 на 10 000 души. Нивото значително се е повишило, но новите данни ще бъдат обобщени в края на тази седмица, уточняват от РЗИ – Пазарджик.

Има регистрирани грипни щамове в Панагюрище от тази сутрин, съобщи д-р Станева. Тя уточни, че данните са от изследване на вирусолог в болница в Панагюрище, които не са потвърдени от референтна лаборатория.

Засега не се обявява грипна ваканция за учениците, заради все още ниския процент болни в учебните заведения. 

18,1% от всички ученици в Пазарджишка област отсъстват от учебни занятия, съобщи Валентина Кайтазова, началник на Регионалното управление по образованието в Пазарджик. 

Най - много са болните ученици в село Ветрен, община Септември - 50,7%. Следват основното училище в Гелеменово, където отсъстващите са 47,46% , село Исперихово в община Брацигово с 43,62% болни ученици и професионалната гимназия в Батак с 43,33 % отсъстващи заради грип и настинки.

В петък сутринта Щабът за борба с грипа ще се събере отново, за да обсъди информацията за нови случаи на заболявания от грип и настинки. 

Очаква се на това заседание да бъде взето решение и за обявяване на грипна ваканция за учениците. Веротяно тя ще е от идния понеделник и може да продължи до сряда, включително. От щаба посочват, че така ще се съберат пет неучебни дни, заедно с почивните, а това ще пресече разпространението на грипа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24