Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипна епидемия обхвана Пазарджик

От днес в Пазарджишка област е обявена грипна епидемия заради рязкото увеличаване на болните от грип и остри респираторни заболявания. 

Най-засегнати са малките деца и възрастите хора. Засега учениците в областта няма да излизат в грипна ваканция, тъй като отсъстващите по болест от учебни занятия са 18 %. Ако броят на заболелите ученици се повиши, е възможно да се вземе решение за обявяване на грипна ваканция за понеделник, вторник и сряда в другата седмица. Очаква се това да стане в петък, когато ще заседава Оперативният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Категорично да не се самолекуваме, предупреждават епидемиолозите и подчертават, че е задължителна консултация с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести. Важно е вирусът на грипа да се атакува в първите два дни от заболяването, а болният трябва да е на домашен режим вкъщи. Важни профилактики срещу заразяване са избягване на контактите с болни хора, спазването на лична хигиена и укрепване на имунната защита.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока, в която гори, е карловското село Пролом. "До там има две дерета, едното вече се е възпламенило, пламне ли и другото, ще тръгне към Пролом и това е борбата в момента, да бъде ограничен огънят“, съобщи заместник-кметът на община..

публикувано на 17.07.24 в 14:09

Пожарът край Отец Паисиево се разраства, битката с огъня продължава

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство се включват военнослужещи. При необходимост в гасенето ще действат..

обновено на 17.07.24 в 12:01

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51