Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит ще се отрази на ЕС сложно, в различни посоки и асиметрично - повече ще засегне самата Великобритания

Великобритания е в ситуация "квадратурата на кръга"

Втори референдум е напълно възможен, но не е много вероятен

Най - голямата интрига пред британската и пред европейската политика след историческа загуба в парламента. 

Така политологът проф. Анна Кръстева нарече решението на британския парламент от вторник да отхвърли споразумението на Тереза Мей за излизане от Европейския съюз (Брекзит). 

Това е историческа загуба, каквато британската парламентарна история не познава, отбеляза проф. Кръстева. По думите й, след като парламентаристите ясно са казали какво не харесват, трябва да започнат да отговарят на въпроса какво харесват. А това никак не е очевидно. 

Най - категоричен в тази двойнственост е лидерът на опозиционната лейбъристка партия Джеръми Корбин, който яростно и съвсем фронтално атакува Тереза Мей, нейното правителство и споразумението, без в същото време да казва каквото и да е конкретно като искане.

Има една ситуация "квадратурата на кръга", която е изключително сложна, подчерта проф. Анна Кръстева. Тя смята, че това е един голям урок за британските и за европейските партньори, и за политиците въобще колко лесно е да се опакова едно решение, което изглежда революционно - да се напусне Европейския съюз, и колко трудно е това решение да бъде облечено в конкретни политики, които да бъдат приети и от политиците, и от гражданите.

В Европейския съюз, в който предстоят избори и новият парламент ще се конституира на 2 юли, не може да има висящ член, категорична е Анна Кръстева. 

Според нея напълно е възможен втори референдум за оставането на Великобритания в Европейския съюз. Такъв втори референдум обаче не е много вероятен, смята политоложката.

Тя обясни, че ако такъв референдум се проведе, вероятно е да се получи обратният резултат на първия. Но, това не би била радикална промяна на общественото мнение. 

Младите са много по -  еврооптимисти и привързани към европейската идентичност на Обединеното кралство, но не дадоха своя електорален вот и сега вероятно биха били по - активни, каза проф. Кръстева. 

Тя посочи и трета причина за малката вероятност на втори референдум - традицията, според която след като веднъж е гласувано решение по фундаментален въпрос на референдум, оттам - нататък елитите трябва да работят, за да реализират в работещи решения това, което гражданите са казали.

Влиянието на Брезкзит върху Европейския съюз ще е сложно и в различни посоки, смята проф. Анна Кръстева. По думите й, това влияние ще е асиметрично - ще бъде по - голямо върху самата Великобритания и нейната икономика. За останалите 27 страни - членки това влияние ще е по - слабо, тъй като те остават в общ европейски пазар.

Цялото интервю на Иванка Петкова с проф. Анна Кръстева чуйте в звуковия файл.

 Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33