Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на културния календар на Пловдив е 1 750 000 лева

С 1 милион 750 хиляди лева община Пловдив ще финансира културния календар на града през 2019-та година. Средствата трябва да бъдат гласувани от общинските съветници на сесията им във вторник. 825 700 хиляди лева са предвидени за честването на годишнини и празници, както и за фестивали, конкурси и награди, организирани от общината или съвместно с  държавни и международни културни институти. 

Сред финансираните прояви са „Сцена кръстопът“, Есенният салон на изкуствата, Международния фолклорен фестивал и още над 20 годишнини и събития.

Други 869 хиляди лева са предвидени за реализирането на проекти по Наредбата за финансиране на инициативи, които са част от културния календар на Пловдив. Включени са над 40 събития като най- голямото финансиране за проект е от 45 хиляди лева. 

С тази сума се финансират „Дни на музиката в Балабановата къща, театралният фестивал „Черната кутия“, както и фондация „Едно“ за Международната коопродукция в областта на изпълнителските изкуства „Страх. 40 хиляди лева се отпускат на „Пловдив чете“. 30 хиляди лева получават „Капана фест“, Класик OPEN AIR– Пулсът на Пловдив в ¾, както и Международния детски балетен фестивал на фондация „Буратино. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55