Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Андреев ще изкачи върха в деня на Националния ни празник 3-ти март

Българин тръгва с колело от Берлин, за да изкачи Шипка

Стартира на 21 февруари и ще измине над 2000 километра


Тодор Андреев поема предизвикателството да измине с велосипед пътя от Германия до България посред зима. Той тръгва след месец от Берлин. 

Младият мъж е от Каспичан, на 26 години, но от 4 години живее и работи в Германия. Идеята му е да достигне до българската граница и да се изкачи на Шипка навръх 3 март.

"Аз не съм професионалист в тази област, колоезденето, и искам да изпробвам възможностите си, да се боря и да стигна навреме за честването на националния ни празник, и да почета паметта на загиналите за Освобождението. Духът, който са имали предците ни ме кара да направя този преход на две гуми. Ще участвам сам със съпътстващ екип. Искам всички българи да научат за това и да се присъединят към мен на Шипка
" , казва ентусиастът.

Стартовата точка на колоездачния преход от Германия до България ще започне от Берлин на 21 февруари около 9 часа сутринта. Тодор ще трябва да измине над 2000 км като в прехода си ще бъде придружаван единствено от масажист. Предвижда да измине дневно около 200-300 км, като паузите за храна и нощувка ще са по шест часа.

Младият ентусиаст е завършил Казанлъшката Художествена гимназия, но съдбата го отвежда в чужбина. Там обаче той не къса нишката си с родния край. В момента подготвя национален проект в полза на българското общество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Димитър Илиев подписа нов договор с Локомотив

Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев преподписа с “черно-белите”, съобщиха официално от клуба. Новият контракт на Футболист номер №1 на България за 2019 и 2020 година е със срок до лятото на 2025-та година. В същото време  с тарши-треньорът Александър Томаш взе участие в честванията по повод 100 години Етър (Велико Търново). Наставникът на..

публикувано на 26.04.24 в 17:02
Кристиан Василев

Кристиан Василев на финал на олимпийската квалификация

Българинът Кристиан Василев от СК "Хеброс-гребане" се класира за финала на скиф на Европейската олимпийска квалификация по гребане в Сегед (Унгария). Василев спечели втория полуфинал и заслужи място във финалната фаза на пресявките за Париж 2024. Василев измина дистанцията от 2000 метра за 7:14.17 минути, оставяйки зад себе си словенеца Исак Иван..

публикувано на 26.04.24 в 15:29

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

публикувано на 26.04.24 в 10:02
Динко Хоркаш

Динко Хоркаш разтгогна с "Локомотив"

Динко Хоркаш не е част от Локомотив (Пловдив), считано от днес, съобщиха от клуба. Двете страни постигнаха договорка за разтрогване по взаимно съгласие, като лично играчът пожела да приключи своите взаимоотношения с „черно-белите“ няколко месеца преди да му изтече договора. От Локомотив благодарха на Динко Хоркаш и му пожелаха бъдещи успехи в личен и..

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Две благотворителни събития посветени на танца и спорта

В два поредни дни - събота и неделя, тази седмица са разположени двете благотворителни събития, чийто основен огранизатор е DS "Magnifique" организира в подкрепа на деца лишени от родителска грижа, и посветени на Деня на танцовото изкуство. За втора поредна година се oрганизира "Благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство"...

публикувано на 25.04.24 в 11:25