Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големият проблем с отсъстващите учиници са техните родители!

РУО ще намери училища за децата, чийто семейства се изселиха от Войводиново

Училищни директори от Пловдивско настояват за по - твърди мерки на държавата към родителите, чиито деца не ходят на училище

Има информация за 14 деца до 16-годишна възраст, чиито родители са се изселили от Войводиново. Една част от тях са дошли в Пловдив, други са отишли в Стара Загора. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образованието в Пловдив Иванка Киркова. 

Тя посочи, че представители на всички компетентни служби вече работят на място, включително разговарят с родителите, за да бъде намерено подходящото училище на всяко едно дете.

Чуйте в звуковия файл какво каза още по „казуса Войводиново“ Иванка Киркова.

Киркова, заедно със заместник-министъра на образованието Таня Михайлова, участваха в работна среща с над 50 директори от региона за мерките за обхват и задържане в образованието на учениците от малцинствата. 

Домакин на срещата бе пловдивският областен управител Здравко Димитров. На дискусията присъстваха също директорът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков и заместник областният управител Петър Петров.

Приобщаването на малцинствата в образованието продължава да е сериозно предизвикателство за страната ни, отчитат българските институции. 

На 8-ми юни миналата година с постановление №100 на правителството се задейства постоянен Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане на деца и ученици в образователната система. Най – голямо е вниманието към тези, за които има риск от отпадане или пък преждевременно са я напуснали. Пилотно системата тръгна най-напред в Пловдив. 

Отсътващите от клас са основно деца от малцинствата, а процентът им продължава да е висок - средно 33 %, но проверки са констатирали до 70 % отсътващи от училище.

За почти куриозен случай съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иванка Киркова. Проверка, извършена на 16 януари в единствената паралелка за вечерно обучение в Пловдивска област - 12 клас, констатира 96 % отсъстващи от общо записани 21 ученици.

За ежедневни трудности по осигуряването на учениците в клас съобщи и Георги Тричков, директор на Основно училище „Отец Паисий“ в карловското село Песнопой. По думите му, всяка сутрин група от дежурни учители обхожда близките села, за да осигури присъствието на децата в клас. Необходимо е родителите да се включат активно в това, а не учителите да събират децата, категоричен е Тричков. 

Работата с родителите е най – трудна, призна и директорката на ОУ „Пенчо Славейков“ в Пловдив Екатерина Делинова.

Колегата й - директорът на средно училище „Найден Геров“ в Пловдив Емил Начев, предложи да се помисли върху предложението на вицепремиера Дончев да се криминализира неходенето на училище и родителите да носят наказателна отговорност за това

Необходими са много по - големи по обхват и по - твърди мерки от страна на държавата, категорични са училищните директори. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Снимката е илюстративна

Катастрофа затвори движението между Първомай и Поповица

Две коли се сблъскаха челно на изхода на Първомай в посока Поповица. Заради катастрофата, която е станала малко след 13 часа, движението в частта Първомай - Поповоца е затворено. Създадена е организация и полицейски екипи пренасочват трафика към други възможни маршрути -  към АМ „Тракия“ се преминава през селата Милево и Плодовитово, а към Пловдив –..

публикувано на 15.07.24 в 13:49

Държавата бави инвестиция за 100 млн. лв. край Пловдив

Депутатът от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев призова служебния премиер Димитър Главчев да съдейства за реализацията на крупна инвестиция край Пловдив, като помогне да се отстранят административните пречки.  „Да помогнем за изграждането на нов модерен завод за над 100 милиона лева, който ще създаде стотици работни места в Пловдив и региона - това е една от..

публикувано на 15.07.24 в 13:33

Блъснаха момче с тротинетка в Пазарджик

14-годишно момче с електрическа тротинетка е пострадало сериозно в Пазарджик, след като 47-годишна шофьорка го е блъснала с лекия си автомобил "Хонда".   Заедно с него на тротинетката се е возило и непълнолетно момиче. От удара е пострадало момчето, което е транспортирано и настанено в МБАЛ-Пазарджик с няколко фрактури в областта на лицето,..

публикувано на 15.07.24 в 13:31

Министър Запрянов откри новата писта в авиобаза "Граф Игнатиево"

С официална церемония в авиобаза "Граф Игнатиево" беше открита новата полоса. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16.  "Още 4 от общо 49 проекта за реконструкция на авиобаза "Граф Игнатиево" са от основна важност за приемането на изтребителите Ф-16 и имаме уверение, че до края на годината те ще бъдат завършени", каза..

обновено на 15.07.24 в 12:30

Лекари се борят за живота на катастрофирал моторист

Младежът се е блъснал в указателни табели за ремонт на моста на река Марица на бул. Васил Априлов. Алкохолната проба на 26- годишния мъж е отрицателна. Млад шофьор също е ранен, след като в село Бегово автомобилът му навлязъл в лентата за насрещно движение и след това се блъснал в ограда. 20- годишният младеж е с отрицателна алкохолна проба, но с..

публикувано на 15.07.24 в 12:30