Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев има свой проект - да свали ГЕРБ от власт, ще уязви и БСП

Президентът Румен Радев е доста по-различен през втората година от мандата си в сравнение с първата. Отначало той се стараеше да се афишира като надпартиен, да се държи над партийните разпри и дрязги и да е коректив на цялата политическа система и власт. През втората година обаче той се заявя главно като алтернатива на ГЕРБ, коментира в интервю за Радио Пловдив, по повод втората година от встъпването във власт на Румен Радев като държавен глава, политологът Стойчо Стойчев.


Според него се появява нова линия на разделение и разлом в политиката ни. И той не е традиционният ляво дясно, а е в отношението към Европа. В този смисъл Радев заема тази част от центристкото поле, която е по-евроскептична и разчита на по – традиционни ценности, включително и на по-благосклонно и топло отношение към Руската Федерация.

По тази линия Радев се опитва да изгради предпоставките на един свой бъдещ политически проект. Той обаче няма как да се случи без да бъде уязвена БСП. Ако той реализира този проект ще влезе в конфронтация не само с ГЕРБ, но и със социалистите, смята Стойчев.

Той е категоричен, че ако проектът на Румен Радев не се реализира, то политиката му би могла да откаже много хора въобще да гласуват. БСП неправилно си мисли, че многото нападки между президента и ГЕРБ им водят гласоподаватели. Няма нищо такова. Ако няма политически проект на Радев, то тези хора няма да гласуват за социалистите им. Гласовете им просто ще се изгубят. Вижте какво става с Корнелия Нинова. Тя не може да бъде видяна и чута в медиите, защото нейните изяви са засенчени от тези на президента. А когато не си в медийното внимание, то просто си обречен на забрава.

Стойчо Стойчев коментира и изборът на изтребител за БА. Този избор надхвърля вътрешната ни политика. Той засяга интересите на САЩ и Русия. От политическа гледна точка този конфликт е елементарен – всеки един изтребител, който засилва нападателната мощ на НАТО в Източна Европа, не се нрави на Русия и тя е против. Затова и проруските лобита в България защитават технологията Грипен, която се използва само за охрана на въздушно пространство, т.е. само за защита. Останалите настояват за F - 16, защото той може да се използва и за операции зад граница, чиято цел е нападение.

В заключение политологът заяви, че не очаква смекчаване на тона на президента, а напротив – ожесточени атаки на държавния глава към ГЕРБ. Президентът Радев е представител на друг тип мрежи и проводник на интереси, които искат да свалят ГЕРБ от власт, за да могат да управляват, каза Стойчо Стойчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38