Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великите европейци – Андре-Мари Ампер

Великият френски учен Андре Мари Ампер няма никакво формално образование. Нула. Стъпва в училище само като преподавател и дори не полага изпити като частен ученик. 

Но той измисля и разработва клона от модерната наука, наречен „електродинамика”. Ампер има приноси не само във физиката и електромагнетизма, но също в химията, математиката, механиката, пише ботанически и философски съчинения. През 1808-ма е назначен за инспектор на всички висши училища във Франция. През 1814-та става член на Френската академия на науките, по-късно води курсове по философия и астрономия в Сорбоната, а през 1824-та е професор по експериментална физика в Колеж де Франс. Изброявам тези неща, които той постига без образование, не защото съм учуден, че някой може да стори това. Изброявам ги, защото съм вдъхновен от тази илюстрация на начина, по който френското общество дава път на таланта. За  съжаление, в България май имаме примери само за обратното. Помните ли онази приказка, че ние, българите, не можем да настигнем напредналите общества, дори те да тичат срещу нас. 

Ами ето защо тази приказка само звучи парадоксално, но всъщност е светата истина. Застанал с единия крак в просвещенския 18-ти, а с другия – в индустриалния 19-ти век, Андре Мари Ампер не е най-типичният учен на своята епоха. Той е романтик, а и човек дълбоко религиозен, нещо, което в революционна Франция го прави бяла врана. Как съчетава тези неща ли? Ето какво казва самият Ампер: „Изследвай нещата на този свят – това повелява дългът на твоето звание. Обаче гледай ги с едното око, а другото си око насочи към вечната светлина. Слушай земните мъдреци, обаче слушай ги с едното ухо, а другото ти ухо да бъде готово да приеме нужните тонове на твоята небесна радост. Пиши с едната ръка, а с другата се дръж за одеждата на Бога, както любящото дете се държи за дрехата на своя баща. Без тази предпазливост неминуемо ще си счупим главата о някой камък.” Тази връзка с религията идва у Ампер по майчина линия. Страстната любов към знанието пък е от баща му. Той го стимулира към мислене и търсене, учи го на азбуката и числата, помага му да се развие неимоверно рано и бързо, като му предоставя цялата си огромна библиотека още от първите детски години.

Болдьо, Концерт за арфа, 1.37 

Андре Мари Ампер е роден през 1775 г. в Лион. Баща му е търговец на лионска коприна. Той забогатява и купува имението Полемие. Малкият Андре е изключително умен и любознателен. Баща му пък следва педагогическите съвети на Жан-Жак Русо от книгата му „Емил” Русо твърди, че детето трябва да бъде оставено да се учи само - от природата и от себе си, а не да се задушава в училище. В случая това сработва, Андре дори няма особена нужда от обучение в къщи, достатъчно е начално помощ с буквите и цифрите. В един момент интересът му се насочва силно към математиката, но в бащината библиотека математическите книги са малко. Така  че двамата отиват в градската библиотека в Лион и Андре иска книгите на Ойлер и Бернули. Библиотекарят го предупреждава, че са на латински, но той ги взима. Само след няколко седмици вече сам е научил латинския и ги чете свободно. На 12 Ампер пише есе за квадратурата на кръга, което изпраща в Лионската академия. Но интересите му не се ограничават до математиката, а са твърде широки - чете книги по физика, химия, ботаника, но също по история, литература и философия, освен латински, учи старогръцки, сам пише стихове. На 14 изчита прочутата Енциклопедия на Дидро и Д`Аламбер. Приятели свидетелстват, че в късни години той още знае и цитира наизуст цели статии от Енциклопедията.

Болдьо, Концерт за арфа, 7. 18

През 1789, когато Андре Ампер е на 14, избухва Френската революция и скоро в живота му трайно се настанява нещастието. През 1792 умира голямата му сестра. През 1793, по време на якобинския терор, баща му, който е от по-умерените жирондисти, е гилотиниран и това води младия Ампер до пълно опустошение за около година и половина. Постепенно обаче започва да чете и да излиза, а през 1896 се запознава със златокосата Катрин Карон, известна като Жули, влюбва се и това наистина го връща изцяло към живота. След 3 години се женят и им се ражда син. Богатството на баща му е конфискувано от властта и Андре Ампер трябва да работи, за да издържа семейството си. Първо дава частни уроци, а после е учител по математика в градчето Бург. 

Съдбата обаче нанася нов удар със смъртта на жена му. Този път религията го спасява от тежкото лично нещастие и кървавия революционен ужас, развихрен наоколо. Ампер се маха от Лион и отива в Париж, където името му е вече известно. Тама става първо репетитор, по-късно и професор в Екол политехник. Междувременно се жени втори път, но попада на ужасна жена, с която скоро се разделя. След мъките обаче идва и признанието – през 1814 той става член на Френската академия на науките. Това го вдъхновява, научната му дейност се активизира и през 1820 година прави най-великите си открития в областта на електродинамиката. Ампер експериментира, като изследва отношенията между магнетизма и електрическия ток и формулира своя прочут закон, според който ако през два паралелни проводника тече ток в една и съща посока, те се привличат, а ако посоките на тока са различни, отблъскват се. 

Всъщност най-важната идея, до който Ампер стига, е, че магнетизмът е електричество и не съществува сам по себе си, както се вярва в онзи момент. Наличието на моно магнити се обяснява с факта, че в тях има някакви малки частици, между които всъщност тече ток. Това е поглед дълбоко в самата душа на природата, който стига само на милиметър от идеята за съществуването на електрона, открит 75 години по-късно. През 1827 Андре Мари Ампер издава най-прочутия си труд – „Мемоар върху математическата теория на електромагнитните феномени, открити чрез уникални опити”. Когато умира 9 години по-късно от белодробно възпаление, на надгробната му плоча е записано: „Той беше толкова добър и толкова скромен, колкото и велик”.

Болдьо, Концерт за пиано 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цинга Манга Фънк гостуват в Пловдив

Барабанистът Кирил Добрев е една от емблематичните фигури в етно-група Булгара. От 20 години се занимава с композиране и саунд дизайн за различни филмови, театрални и музикални проекти. През 2003 печели Аскеер за авторска музика към театралния спектакъл “Дивите”. Съавтор е с Влади Михайлов на музиката към българското предложение за Оскар “Кецове”,..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25