Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проходът "Пампорово" вече е отворен за движение

Бедствено положение е обявено в Смолянска област

11 селища в Пазарджишка област са без ток заради снега

| обновено на 26.01.19 в 16:53
4
Снимка: Радостина Чернокова, кореспондент на БНР в Смолян

Възстановено е движението през прохода Пампорово. Движението се контролира, докато се изведат почиващите и се настанят новите, така че да не се създаде хаос. 

До момента няма сигнали за бедстващи хора в Смолянско, където зимната обстановка е тежка. Това обяви в Смолян директорът на националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов:

"Рано сутринта всички, които са на хемодиализа и с тежки хронични заболявания, са чути. Те имат нашите уверения, че тяхната спешна медицинска помощ, ако се наложи, ще им бъде оказана".

Електроснабдяването в района остава проблем. Голямата авария в местността Широка поляна върви към отстраняване, но времето създава трудности на аварийните екипи, посочи Николов:

Проходът "Пампорово" ще бъде отворен в близките часове, обяви още главен комисар Николай Николов след заседанието на кризисния щаб в Смолян.

Електроснабдяването в района остава проблем. Голямата авария в местността Широка поляна върви към отстраняване, но времето създава трудности на аварийните екипи, посочи Николов:

“Мокрият сняг и падащите дървета късат електропроводи и създават проблеми на екипите на EVN“.

По-рано бе обявено бедствено положение в Смолянска област заради обилния снеговалеж.

Затворени изцяло за движение са проходите Пампорово и Превала, през Рожен е концентриран целият трафик, но движението е само с вериги. Има много закъсали автомобили, в това число и товарни, каза областният управител Недялко Славов.

Първоначално бе обявено частично бедствено положение само за общините Смолян и Чепеларе. Причината е откъснати селища в двете общини заради активизирани свлачища. Няма достъп до село Мугла, а Селище и Еленска са откъснати заради пропадане на пътя. 

През нощта е имало интензивен снеговалеж и се е натрупала бързо нова снежна покривка, каза областният управител. 

В общините Доспат и Борино, които снощи останаха без ток заради скъсан 110-киловолтов далекопровод, все още не е възстановено електроподаването. Аварията се намира на територията на Пазарджишка област. Над 60 аварийни екипи на ЕВН работят за възстановяване на електрозахранването в Смолянско. Ситуацията е усложена заради обилния снеговалеж и затруднения достъп до много места, съобщават от ЕВН. 

Ски зоната на Пампорово не работи, повечето работници са блокирани на затворения път към курорта.

Заради бедствието в планинската област пристигна директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

"Две общини продължават да бъдат без ток. Екипите на енергоразпределителните дружества работят активно, за да можем да възстановим подаването. Проходът "Рожен" е отворен. Преминаването е възможно с вериги и само за леки автомобили. Проходът "Превала" е затворен. Има резервен маршрут. В момента основните усилия са насочени за отваряне на пътя през Пампорово. Тук ситуацията е доста тежка. Снегът е повече от един метър. Предполагам обаче, че в рамките на няколко часа пътят ще бъде отворен. Има няколко автомобила, включително и тежки автомобили, които трябва да се извлекат. Към момента няма информация постъпила при нас за опасни язовири и рязко повишаване на речните корита", каза главен комисар Николов.

Единайсет населени места в родопската част на Пазарджишка област са без ток. Причината са скъсани електропроводи. С нарушено ел. захранване са и части от Велинград, Батак и Сърница. 

Екипи отстраняват аварията, но поради трудно достъпния терен не може да се прогнозира кога токът ще бъде възстановен. 

Във високите части снегът достига до 70 см, но поради високата влажност е мокър и тежък. Пътищата в родопската част са проходими при зимни условия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24