Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение бе обявено рано сутринта в областта

Селища без ток, активизирани свлачища и затворени пътища в Смолянско

Няма сигнали за бедстващи хора

| обновено на 26.01.19 в 19:27

Обявеното бедствено положение в Смолянска област остава в сила.

Основните проблеми в бедствието са блокираните проходи от сняг, паднали дървета, закъсали автомобили и авариите с електрозахранването, заради тежкия сняг. Проходите Рожен и Пампорово са затворени втори ден.

Туристи и работници във вилно селище Малина вече едно денонощие са блокирани. Курортът бе откъснат заради четири товарни автомобила, натоварени с газ, блокирани пред бензиностанцията между Проглед и Пампорово. В съчетание с падналите дървета по пътищата, почистването бе невъзможно.

Оказвана е била помощ на хора без гориво в автомобилите, майки с деца, които своевременно са изведени от екипи на пожарната. Вадени са закъсали коли в снежните преспи.

Част от курорта осъмна без ток и вода заради липсата на ток на помпената станция в село Мугла, от която се захранва курорта, каза кметът на Смолян Николай Мелемов:

"Сред най-важните приоритети това е Мугла, защото оттам се захранва целия курорт Пампорово, с много туристи".

Втора нощ без ток са напълно двете общини Борино и Доспат. Кметът на Доспат Елин Радев каза:

"Просто се върви в тунел. Застрашаваме живота и здравето на хората, заради това, че нехайно действат определени структури и основно обвинявам Изпълнителна агенция по горите. Тъй като миналата седмица от EVN бяха дошли да прочистват, тъй като имаше опасност пак да паднат дървета върху високото напрежение, а те не им дадоха, отидоха и ги изгониха. Искам да призова държавните органи да решат този проблем окончателно. Единствено ако няма паднали дървета, и пътищата ще са проходими, и ток ще има”.

Заради бедствието в Смолянско пристигнаха директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и шефът ат АПИ Дончо Атанасов.

Обстановката в област Смолян, където рано сутринта бе обявено бедствено положение заради обилния снеговалеж, е усложнена, но върви към нормализиране, каза областният управител Недялко Славов

Възстановено е движението през прохода Пампорово. Движението се контролира, за да не се създаде хаос. 

До момента няма сигнали за бедстващи хора в Смолянско, обяви директорът на националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов"Рано сутринта всички, които са на хемодиализа и с тежки хронични заболявания, са чути. Те имат нашите уверения, че тяхната спешна медицинска помощ, ако се наложи, ще им бъде оказана", подчерта той. 

Има все още затворени пътища от паднали дървета заради тежкия сняг. Има прекъснати електропроводи. На много места се активизираха свлачища. Добрата новина е, че няма бедстващи хора, но бедственото положение ще остане и утре, каза областният управител Недялко Славов. 

СнимкаВсе още са без ток общините Доспат и Борино, както и няколко селища в община Девин. Електроразпределие Юг достави 10 мобилни генератора за засегнатите райони, а още 120 души продължават да работят за възстановяването на електрозахранването. 

В община Баните от обилните валежи се активизираха 10-тина свлачища. Наложи се снощи евакуация на 2 възрастни жени, защото кална маса и камъни бе спряла пред вратата на дома им, а 3-етажна къща е застрашена от друго свлачище. Имаше проблеми и с второстепенни пътища, които бяха затрупани от кална маса, каза кметът Милен Белчев. Очаква се в понеделник специално създадена комисия от специалисти да обиколи засегнатите райони и да опише щетите в общината, допълни той. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28