Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормализира се обстановката в смолянска област

| обновено на 27.01.19 в 12:43

Бедственото положение остава в сила, докато се отворят всички участъци от републиканската мрежа и се възстанови електрозахранването във всички населени места, каза областният управител на Смолян Недялко Славов.

Проходът Пампорово е отворен от снощи, но през него се минава само с вериги. Остава затворен проходът Превала, както и пътищата Пампорово – Стойките и Смилян – Рудозем.

През нощта продължи да вали, но по-слабо, като на места снежната покривка е 1,5 м. Повече от 48 часа остават блокирани десетки туристи и персонал на вилното селище „Малина“ в Пампорово.

Постепенно се нормализира обстановката в областта. До обяд се очаква да бъде възстановено електрозахранването в Доспат. Екипите на ЕВН ще продължат работата по отстраняване на авариите и възстановяването на електрозахранването и в Борино. Основните усилия ще бъдат насочени за отваряне на пътя Пампорово – Стойките и към прохода Превала.

Временно е ограничено движението по път три, 86-81 Рудозем-Смилян при километър шест поради свличане на скална маса. Обходният маршрут е Смилян-Чокманово, Патово-Рудозем.

През нощта не са постъпвали сигнали за бедстващи хора и инциденти. 

Без достъп е Националната астрономическа обсерватория „Рожен“, с помощта на специализиран екип работещите там ще бъдат извозени до домовете си.

Населените места в общините Доспат и Борино и днес са с прекъснато електричество. 

Четвърти ден жителите на смолянското село Мугла са без хляб, без път и от петък без ток, алармират живеещи в планинското село. В Мугла живеят 100-на души, предимно възрастни и болни хора. Един път в седмицата ги зареждат с хляб и хранителни продукти. В петък е трябвало да бъдат заредени магазините, но още в четвъртък вечерта пътят се е затворил и оттогава няма доставки. По думите им снежните преспи на връх Новак достигат два метра.

20 военнослужещи от състава на 101-ви Алпийски полк днес продължават да оказват помощ на населението в област Смолян, съобщиха от пресцентъра на МО. В 7.30 ч. сутринта те са напуснали района на военното формирование, за да се включат в действията по разчистването на пътната инфраструктура в зимните условия.

След заседанието на кризисния щаб на военнослужещите е възложено да осигурят проходимостта на пътя от Смолян през прохода Превала, където снежната покривка е около 60 см. Военните са използвали роторен снегорин и полева земекопна машина, за да разчистват снежните навявания и падналите дървета. Действията им се ръководят от командира на полка полковник Димитър Кацаров.

Военните от Алпийския полк са участвали в разчистването на пътя от манастира "Св. Пантелеймон" край Смолян до автогарата в курортния комплекс Пампорово. Те са извличали закъсали автомобили и са разчиствали пътното платно от снега и падналите дървета.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат претиметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня..

обновено на 14.07.24 в 09:29

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05