Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пловдив чете“ превръща града в столица на книгата

Станете част от фестивала "Пловдив чете" 2019

Отворена покана за участие в програмата на литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2019

Литературният фестивал „ПЛОВДИВ ЧЕТЕ“ започва своето седемнадесето издание през месец февруари с програма за насърчаване на четенето на нова съвременна литература сред деца и младежи. 

В месеците март, април, май и юни "Младият Пловдив чете"  среща писатели, художници, преводачи и хора със специално отношение към книгите с деца и младежи от Пловдив и региона. 

Събитията се организират в Народна библиотека „Иван Вазов“, образователни институции, училищни библиотеки, читалища и неформални места за срещи. Целта на тези срещи е да се създаде среда, интерес и любопитство за активно общуване с книгите и техните създатели. Вярваме, че в дигиталния свят на онлайн комуникациите възможността за среща на живо с любим писател или художник става още по-ценна и запомняща се.

Пловдив чете 2019 приема предложения от организации, институции и физически лица за участие със събития в културната програма на фестивала на два етапа:

Младият Пловдив чете се провежда през месеците февруари, март, април и май с фокус инициативи, подходящи за деца и младежи. Избраните събития се публикуват на страницата http://plovdivchete.com и при заявен интерес от страна на образователна институция или неформална група се реализират. Финансирането на всяко събитие се определя индивидуално.

Фестивалната програма на Пловдив чете 2019 приема и разглежда предложения за провеждането на събития от 10 до 16 юни 2019 г. с различен характер и формат на провеждане: четения, представяния на книги, дискусии, изложби и други литературни събития, които представят качествено тенденциите в света на книгите.

Поканата е отворена до 10 февруари 2019:

Как да се запишете:

  1. Попълнете електронния формуляр с Вашите координати (отнема 1 минута):

Онлайн формуляр за регистрация тук: (координати за връзка)

  1. Попълнете текстовия формуляр, прикачете всички файлове и изпратете на адрес: plovdivchete@gmail.com

Изтеглете формулярите от тук: (свалете текстовия файл)

В тема на писмото препоръчваме да пише конкректно:

  • Относно: заявка за участие, име на организацията, Младият Пловдив чете 2019
  • Относно: заявка за участие, име на организацията, Пловдив чете 2019, 10 – 16 юни 2019

Какво е необходимо да изпратите:

  1. Точно наименование на Вашето предложение
  2. Кратко описание какво е събитието
  3. Участници с приложена кратка творческа биография (координати: телефон за връзка и ел. поща)
  4. Координати за връзка с представител на организаторите (ако е различен от участниците)
  5. Изисквания/условия за провеждането на събитието (технически, финансови, настаняване на участниците и др.)
  6. Приложете визуални материали и допълнителна информация, която считате, че е важна за събитието.

Препоръчваме да опишете всяко събитие в самостоятелен формуляр и да изпратите съпътстваща информация. Препоръчваме Ви да попълните електронния формуляр първо за да получим Вашите координати за връзка. Моля, използвайте само един електронен адрес (email) за изпращане на Вашето предложение.

Краен срок: до 10 февруари 2019 г.

Ще разгледаме всички заявки за участие, получени до 10 февруари 2019 г. на plovdivchete@gmail.com. Моля, попълнете възможно най-скоро  и изпратете. Обръщаме внимание, че с приоритет ще бъдат финансирани най-рано заявените събития. До 04 март ще получите обратна връзка относно Вашето предложение. Окончателната програма ще бъде съгласувана до края на март.

Предвид културния календар на град Пловдив и събитийния календар на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 е необходимо съгласуване на програмата и достатъчно време за подготовка. Изпратете вашите предложения рано!

През 2019-та година тържествената церемония по връчването на двете големи награди ОРФЕЕВ ВЕНЕЦ и ЗЛАТНА ЧЕТКА, съпътствана от специален концерт за пловдивчани и гости на града, ще се проведе на 11 юни 2019 г. (вторник) от 20.00 ч. в Античен театър, Пловдив. На 14 юни 2019 г., по традиция в петък, ще се състои официалната церемония по връчването на Националните литературни награди „Христо Г. Данов“.

  • За участие в Алея на книгата – Пловдив чете, моля, изпращайте запитвания към Асоциация „Българска книга“: ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ на email: office@abk.bg, mihaylov@abk.bg.  При нужда от допълнителна информация се свържете с Янчо Михайлов, организатор събития в АБК, на телефон:  088 408 5905.

За да се запишете в програмата за работа с доброволци през 2019 година, която нарекохме „Ние сме волни доброволци“, моля пишете на plovdivchete@gmail.com с тема в Относно: Пловдив чете Доброволец 2019. Очакваме в свободен текст да ни обясните защо искате да бъдете доброволец, в какви доброволчески инициативи сте участвали и желаете ли да се включите в тренинг, организиран от НАРД – Национален алианс за работа с доброволци. 

За повече информация, можете да се свържете с:

Гергана Георгиева 0882 410 041, plovdivchete@gmail.com.

За новини от събитията и за предстоящи събития следете:

Календар на предстоящите събития тук:

www: http://plovdivchete.com/events/

Fbook групата: Пловдив четеhttps://www.facebook.com/groups/plovdivchete

Fbook страницатаhttps://www.facebook.com/Plovdivchete


„Пловдив чете“  се утвърди като едно от най-посещаваните и обичани културни събития в Пловдив

Близо 25 000 човека присъстват на разнообразните прояви

Над 100 участници се срещат лице в лице с читатели.

Повече от 40 издателства гостуват в Пловдив и посрещат любители на книгите

Фестивал с традиции

Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ е основан и се организира за първи път през 2003-та година по идея на Божана Апостолова – поет, издател (издателство „Жанет 45“). Ежегодно Пловдив събира творци и почитатели заедно. В рамките на фестивала всяка година Народна библотека „Иван Вазов“ избира „Читател на годината от 5 до 105 години“в няколко възрастови категории – традиция, която и до днес продължава. Тази година през юни предстои седемнадесето издание.

Близо 25 000 човека от всички възрастови групи участват в 70 организирани прояви в периода февруари-юни през 2018-та. Около 3000 жители и гости на града се наслаждават на откриващото събитие на Античния театър през юни.

С мисъл за децата и младежите – „Младият Пловдив чете“ от февруари до юни

„Младият Пловдив чете“ е утвърдена инициатива за насърчаване на интерес към четенето и книгите, която среща малки и пораснали читатели с талантливи творци. През 2019-та фестивалът започва в края на февруари и продължава до юни. В рамките на „Младият Пловдив чете“ се реализират повече от 20 събития - срещи, творчески работилници, работни семинари, доброволчески инициативи и други културни прояви. Така думите и техните автори стигат до децата. От две години в програмата се отделя специално внимание и на най-малките, които все още не ходят на училище. Водещ партньор е Детски отдел към Народна библиотека „Иван Вазов“.

Когато Пловдив е Европейска столица на културата, основната фестивална програма през 2019-та предстои в седмицата 10 – 16 юни. Предвиждат се срещи с писатели, преводачи, художници, професионалисти от културната сфера и библиотечни работници, издатели, литературни критици, музиканти, актьори. Участват както млади автори, така и утвърдени имена от съвременната българска и европейска литература. Събитията се провеждат в Народна библиотека „Иван Вазов“, училища, читалища, в къщите на Стария град и Капана, книжарници, утвърдени и нови културни пространства в града, които подкрепят провеждане на литературни събития, открити пространства. Всички събития са с безплатен вход.

В рамките на „Пловдив чете“ се провежда АЛЕЯ НА КНИГАТАПловдив чете, организирана от Асоциация „Българска книга“. В книжарницата на открито над 40 издателства посрещат читатели от сутрин до вечер.

Отличие за поезия и оформление на книга

На церемонията за официалното откриване на „Пловдив чете“ в Античния театър се връчва „Орфеев венец“ – изящна пластика-копие на художника Жорж Трак, придружена от парична премия в размер на 5000 лева за високи постижения в областта на съвременната поезия. Носители на наградата са: Константин Павлов, Валери Петров, Борис Христов, Петър Анастасов, Дамян Дамянов (посмъртно), Стефан Цанев, Иван Теофилов, Иван Цанев, Иван Вълев, Иван Цанев, Калин Донков, Екатерина Йосифова, Александър Секулов.

През 2019 година церемонията ще се състои на 11 юни (вторник) от 20 часа. В последните годините за откриващото събитие участват известни български изпълнители като група „Фондацията“, Богдана Карадочева и Стефан Димитров,Васил Найденов, Джанис Харингтън заедно с „Венци Благоев джазтет“ и Хилда Казасян, Орлин Горанов и Тони Димитрова и др.

От 2015 година организаторите на „Пловдив чете“ връчват и наградата „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Носители са: Христо Гочев, Яна Левиева, Кирил Златков, Иво Рафаилов.

Естествена професионална тежест добавят годишните Национални награди в областта на литературата „Христо Г. Данов“, организирани от Министерство на културата и дирекция „Култура и културно наследство“ към Община Пловдив.

„Пловдив чете“ се провежда в партньорство с Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, Асоциация „Българска книга“. През последните 3 години над 300 доброволци участват в подготовката и провеждането на фестивала и в партньорство с НАРД -Национален алианс за работа с доброволци.

ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2019 е част от културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и пловдивчани.Партньорина „Пловдив чете“ са национални и регионални медии, културни институции, университети, училища, читалища, НПО, частни компании, хотели и заведения. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 19.07.24 в 18:37

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55