Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха бюджета на Пловдив, капиталовата програма е за 60 милиона лева

| обновено на 30.01.19 в 17:55

Общинският съвет прие бюджета на Пловдив за тази година. Той е на стойност близо 342 милиона лева. 

Бюджетът беше приет с  31  гласа „за”, 15 ”против” и 1 ”въздържал” се. Приходите от местни дейности са в размер на близо 180 милиона лева. От имуществени и други местни данъци се очаква постъпленията да са на стойност 72 милиона 880 хиляди лева. Само от данъка върху превозните средства се планират да постъпят 21 милиона 500 хиляди лева. 

Капиталовата програма е на стойност 59 милиона 932 хиляди лева. Сред по-важните обекти, които са включени в капиталовата програма са ремонтните дейности на площад „Централен”, реконструкцията на Дондуковата градина, ремонт на улици и тротоари, а също и интегрирания проект за водите на Пловдив. 

Предвидени са и средства за ремонт на кино „Космос”, преустройството на бившия „Детмаг” в художествена галерия, а също и за основен ремонт, реконструкция и осъвременяване на стадион „Пловдив”. 

Аргументираното представяне на бюджета винаги може да доведе до повече гласове „за“ от тези, които сме предполагали. Благодаря, че получихме подкрепа от Съюз за Пловдив, госпожа Вихра Ерамян подкрепи бюджета. Това заяви пловдивският кмет Иван Тотев след като ОбС прие финансовата рамка на града

В зала критики срещу бюджета се чуха от Патриотичния фронт, БСП и Съюз за Пловдив, които предварително бяха обявили, че няма да го подкрепят. Кметът Иван Тотев определи изказванията срещу бюджета като политически. Той обеща, че тази година ще приключи ремонта и обновяването на площад „Централен“, парк „Бунарджика“,  булевард „Северен“, Голямата базилика, а също и галериите на улица „Гладстон“ и тази в бившия магазин Детмаг.

От една страна – това е един изключително социален бюджет, тъй като в него не се повишават местните данъци и такси, запазва се цената на билета на 1 лев. Приехме и предложението на доктор Учкунова от Патриотичния фронт хората над 90 годишна възраст да ползват безплатни карти за градския транспорт. Бюджетът е подсигурен със средства за провеждане на социална политика. От друга страна – в него са заложени средства за инфраструктурни проекти. Някои от тях ще бъдат реализирани още тази година, коментира Иван Тотев.

Общинските съветници приеха предложенията на Реформаторския блок за осигуряване на средства за осветление в Стария град, 50 000 лева за предприятието „Траурни дейности“ и 30 000 лева за басейна в СУ „Димитър Матевски“ в жилищен район „Тракия“.

65 000 лева се отпускат за осигуряване на допълнителни групи в детска ясла „Детски смях“.

Беше прието и предлложението за осигуряване на карти за безплатно пътуване на хората над 90 годишна възраст, а също и администрацията да иска 600 000 лева от държавния бюджет за закупуване на терена до Централна поща. Съветниците отхвърлиха предложението за ежемесечно отпускане на 20 000 лева за заплати в МБАЛ „Свети Мина“ до вливането й в МБАЛ „Свети Пантелеймон“. То ще се гледа на друго заседание.

Слави Георгиев от групата на Патриотичния фронт обяви, че проблемите на Пловдив не са решени през осемте години на управлението на ГЕРБ в града.

От БСП пък смятат, че финансовата рамка на града е правена на тъмно.  Определиха общата сума от 342 милиона лева за скромно число за град като Пловдив. Според тях предвидените средства от местни приходи, в размер на 179 милиона лева, са нереална сума.

Председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Радослава Ташкова беше категорична, че бюджет-2019 е напълно реалистичен.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В област Смолян изборните книжа тръгнаха към секциите

Районната избирателна комисия - Смолян разпредели 191 300 хартиени бюлетини за десетте общини в областта, а оттам секционните избирателни комисии приеха книжата и с осигурен от администрацията транспорт и полицейска охрана тръгнаха към съответните секции. Тиражът на бюлетините е 95 100 броя за изборите за членове на Европейския парламент и 96 200 броя..

публикувано на 08.06.24 в 16:56

Политическата агитация днес е забранена

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Съгласно Изборния кодекс  от полунощ  на 8 юни до приключването на изборния ден в 20:00 ч. на 9 юни се забранява предизборната агитация. Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели...

обновено на 08.06.24 в 14:30

ЦИК дава бонус от 25 лв на членове на СИК, предали безгрешни протоколи

За първи път, откакто се провеждат избори в България, Централната избирателна комисия реши да дава паричен бонус на членовете на секционните избирателни комисии, които предадат протоколи без грешки и поправки.  Допълнителното възнаграждение е в размер на 25 лв. на член на СИК. То се получава въз основа на представен на общината от ЦИК чрез РИК списък на..

публикувано на 08.06.24 в 14:26

"Ангели на пътя" с акция "Ден за размисъл към всички политици"

С плакати „Скоростта убива“, „Пътните убийци убиват децата на България“. Държавата убива семействата им“ и със снимки на загинали в катастрофи деца и младежи пловдивчани се събраха на протест пред Съдебната палата.  Акцията им е част от призива на сдружение „Ангели на пътя“, което обединява родители и близки на загинали на пътя деца. В акцията под..

публикувано на 08.06.24 в 13:40

Извозват изборните книжа и машините за гласуване до СИК-овете

Общо 897 машини за гласуване се транспортират под полицейски съпровод към секционните избирателни комисии в Пловдив и областта. До момента изборните машини се съхраняваха в склад в Северната индустриална зона на града.  Изборните места са 405 с 1008 секции, сред които 14 подвижни и 13 в лечебни заведения. Служителите на МВР, ангажирани с охраната на..

публикувано на 08.06.24 в 12:01