Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случаят "Йончева" е ясен, а за "Ало, Банов" трябват свидетели

Скандалът "Ало, Банов съм" прилича на политическа битка между ГЕРБ и БСП със замеряне на обвинения, коментира журналистът Иван Бакалов. 

Според него, обаче, хората са убедени, че зад мащабните строителства в държавата се крие корупция. Като аргумент той посочи класацията на "Прозрачност без граници", в която страната ни е на първо място по усещане на корупция в ЕС.

Иван Бакалов смята, че казусът, по който Елена Йончева е обвиняема е ясен. Прокуратурата не я интересува какви филми е снимала, каква техника е купила за сателитна връзка, какво е плащала за камери и оператори. Интересува я офшорната фирма, откъдето е получила парите.  Прокуратурата трябва да докаже, че Йончева е знаела, че парите са откраднати. Най- вероятно тези пари са дадени като кредит и съдът няма как да отсъди, че това е престъпление. 

Журналистът припомни, че преди да затворят КТБ, БНБ излезе с информация че банката е ликвидна, а Цветан Цветанов награди Цветан Василев като банкер на годината. Това беше банката на властта, всички държавни пари бяха в нея.

Записът с министър Боил Банов не може да послужи като доказателство, а трябва да има и свидетел, каза още журналистът.  Той припомни, случая „Ало, Ваньо“, в който участниците вече не са между живите, както и пренебрегнатото свидетелство на заместник - шефа на Митниците тогава Странджев, че подобен разговор е имало. Така че у нас имаме прокуратура, която обслужва властта. Главният прокурор тогава Борис Велчев не посмя да посегне на премиера, а тръгнаха да разследват кой е направил записа.

Бакалов е категоричен, че разследване трябва да има и данните да не се прикриват, "за да не се изложим пред чужденците и за да не се наложи да връщаме пари на ЕС".

Според него  Елена Йончева като журналист има положителен образ в обществото и кариера, която е по- дълга от политическото й битие.

Цялото интервю на Емил Костов с Иван Бакалов чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КС гарантира недосегаемост на "избралите" главния прокурор

Направените конституционни промени бяха издържани от законова гледна точка, но Конституционният съд  обяви тези в частта за съдебната система за противоконституционни заради широкото тълкование на т.нар. форма на държавно управление и свързаните с нея изменения в съдебната власт. Това коментира адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“...

публикувано на 29.07.24 в 10:58

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35