Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма проблемни язовири и водоеми в Пловдивско

Търси се фирма, която да укрепи компрометираната подпорна стена на река Чая край Катуница

| обновено на 05.02.19 в 09:09

Само 5 язовира в Пловдивска област се нуждаят от спешен ремонт. Състоянието на всички останали държавни, общински и частни водоеми е добро, съобщи експертът в Областната администрация Валери Баранов. 

Всички водоеми имат свободен обем да поемат евентуални високи води преди пролетното снеготопене, няма опасност за хората, уточни той. 

Областният управител е издал заповед кметовете да прегледат общинските планове за реакция при бедствия и аварии. 

На 99 % е ясна собствеността върху всички съоръжения в Пловдивска област, но проблемът е, че общините нямат достатъчно средства да се грижат за своите водоеми, коментира експертът. 

Баранов уточни, че най-честите проблеми са свързани с непочистена растителност по язовирните стени, непочистени корита и преливници на водните съоръжения. 

По повод обявеното частично бедствено положение на територията на община Садово за района на село Катуница, където е нарушена целостта на подпорната стена на река Чая, Валери Баранов уточни, че сигналът за извънредната ситуация е от петък вечерта и вече се работи по отстраняване на проблема. 

С оглед на обилния снеговалеж в Смолянска област и прогнозата за още дъждове положението с дигата щеше да се усложни. Затова областният управител издаде заповед за обявяване на частично бедствено положение, обясни експертът.

Кметът на община Садово Димитър Здравков съобщи, че кризисният щаб заседава в 9.00 ч. Търси се фирма, която да започне да укрепва компрометираната подпорна стена. Привлекли сме и хидроинженер, който да посочи начина, по който това да стане, каза още кметът. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28