Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва спешно укрепване на скъсаната стена на Чая в Катуница

Министър Нено Димов инспектира повредената подпорна стена на река Чая

| обновено на 05.02.19 в 15:32
7
Снимка: Севдалин Палаузов, Радио Пловдив

Премиерът Бойко Борисов е издал тази сутрин заповед за спешно укрепване на скъсаната стена на Чая край Катуница. 

Отстраняването на щетите се извършва от Министерството на земеделието като финансирането ще бъде от Междуведомествената комисия по бедствия и аварии, обясни пред журналисти областният управител Здравко Димитров. 

Скъсаната стена е изградена през 1973-та година и от тогава не е пипана, а отделно има съмнение за незаконно изземване на интертни материали, добави Димитров. 

В момента машините правят корекция на коритото на реката, за да може после да се работи по стената. Частичното бедствено положение ще продължи докато не бъде решен проблемът, каза още областният управител. 

Министърът на околната среда и водите Нено Димов пристигна в Катуница по обед. Той, заедно с експерти от МОСВ, проверява състоянието на компрометираната предпазна дига на река Чая, която застрашава да наводни селото.

Очаква се в късния следобед да започне укрепването на увредената подпорна стена на река Чая край Катуница, съобщи за Радио Пловдив кметът на селото Красимир Юруков. 

Осигурена е частна фирма, която разполага с необходимата техника, и след разрешението на „Напоителни системи“ багерите ще започнат да укрепват брега и компрометираната дига, обясни кметът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

Пловдивчани изпълниха храмовете на Цветница - празникът с най-много именици

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим.  Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават  върбови клонки, които  символизират палмовите...

обновено на 28.04.24 в 17:19
Храм „Св.Висарион Смоленски”

Стотици вярващи за празничната литургия в Смолян

Стотици вярващи се стекоха в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ за празничната литурия за Вход Господен. В съслужение със свещеници от Смолян архмандрит Васарион оглави празничната Света Божествена литургия. След службата архимандрит Висарион причести вярващите, а стотици миряни си взеха за вкъщи осветени върбови клонки. 

обновено на 28.04.24 в 17:19

Танцова фиеста раздвижва Асеновград с шествие до централния площад

Танцова фиеста ще завладее тази вечер Асеновград в навечерието на Международния ден на танца 29 април.  Първото издание на инициативата е по идея на 2 спортни клуба с финансовата покрепа на общината. Целта е да се мотивират малки и големи да танцуват или поне да се раздвижат.  В „Танцовата фиеста“ ще се включат 10 клуба, които ще представят 17..

обновено на 28.04.24 в 17:19

Дрифт шоу събра над 7 хил. лв. за болен младеж

Благотворителната акция, организирана от „Колите в Смолян“, събра днес над седем хиляди лева за болния Георги Маринов. На полигона в смолянското село Полковник Серафимово се състоя авто-мото шоу. В инициативата се включиха близо десетина автомобила, а шофьорите показаха майсторски изпълнения с тях. Събраната по време на шоуто сума ще бъде преведена по..

публикувано на 28.04.24 в 16:59

Мачът "Ботев" - "Славия" променя маршрута на три градски автобуса

Автобусите по линии № 9, 10 и 36 ще са с променени маршрути в днешната събота - 27 април, за времето от 17 до 22 часа ,  съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е футболният мач „Ботев“ – „Славия“, който ще се играе на стадион „Христо Ботев“. По искане на Областната дирекция на МВР за пет часа ще..

обновено на 27.04.24 в 16:25