Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България официално подкрепи венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо

Пловдивските социалисти поддържат Мадуро

Според президента Румен Радев страната ни трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция за Венецуела

С тържествено събрание и специална декларация за подкрепа в Пловдив бе отбелязан националният празник на единството на Боливарската република Венецуела. За събитието в централата на БСП в града на тепетата специално пристигна посланичката Н.Пр. Ориета Капони.

Лидерът на пловдивските социалисти Красимир Трифонов откри мероприятието с думи за съпричастност към венецуелския народ и с пожелания за преодоляване на кризата. Н. Пр. г-жа Капони благодари на организаторите от Асоциацията за приятелство „България-Венецуела” и благодари за заявената подкрепа. 

Тя обясни настоящата ситуация и посочи причините – действията на САЩ, които са с 20-годишна давност, още след революцията на Уго Чавeс. В илюстрация на казаното бяха показани снимки и видео материали от действителната обстановка в Каракас и подкрепата за президента Мадуро в страната. От разказа на г-жа Капони стана ясно, че трета година настоящият парламент не е узаконен от централната избирателна комисия на Боливарската република. 

Основанията са констатираните фалшификации и изборни нарушения, поради които комисията отказва да легитимира излъченият парламент. В такива случаи конституцията на страната предвижда разпускане и излъчване на конституционно събрание, в което участват представители от всички среди в обществото. Те влизат в ролята на законодателен орган до провеждането на нов вот. В този смисъл настоящият парламент и неговият председател са незаконни.

„Личен свидетел съм на събитията и на единството на венецуелския народ в изграждането на социалното общество, което е главната цел на президента Мадуро”, изтъкна председателят на пловдивския филиал на Асоциацията Виктор Простов. Той сподели лични впечатления от пребиваването си във Венецуела и подчерта, че са коренно противоположни на западната пропаганда и внушения за нарушения на демократични принципи и ценности. 

Събитието завърши с декларация, която  подкрепиха  присъстващите над 150 пловдивчани и чийто текст гласи:

ДО Г-Н НИКОЛАС МАДУРО

ПРЕЗИДЕНТ

НА БОЛИВАРСКА РЕПУБЛИКА ВЕНЕЦУЕЛА

ЧРЕЗ ПОСОЛСТВОТО

НА БОЛИВАРСКА РЕПУБЛИКА ВЕНЕЦУЕЛА

КОПИЕ: Министерство на външните работи на република България

Уважаеми Г-н Президент Мадуро,

Ние, участниците в днешната среща, посветена на събитията във Венецуела, Ви информираме, че според нас Вие сте единственият законно избран президент на Боливарска република Венецуела. Присъединяваме се към всички истински демократични народи и политици, към  мрежата за солидарност с народа на Венецуела. Осъждаме посегателствата на САЩ и някои страни от Европа срещу законно и демократично избрания президент, базирани на двойни стандарти и фалшива демократичност.

Поздравяваме Ви за Вашето героично отстояване на интересите на венецуелския народ и на Вашите Президентски позиции.

Ние сме с Вас и героичния народ на Венецуела. 


Подкрепата на пловдивските социалисти за Николас Мадуро дойде часове преди Съветът за сигурността при Министерския съвет на Република България да заеме страната на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо.

Правителството ни излезе с позиция, че страната ни изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната.

 „Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници“, се казва още в позицията на Съвета за сигурността.


Документът беше подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента. В своя позиция президентът Румен Радев пък  посочи, че политическата криза във Венецуела може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение. Според държавния глава България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция за Венецуела.


В интервю за Радио Пловдив лидерът на пловдивските социалисти Красимир Трифонов обясни, че срещата с посланичката на Венецуела е била организирана преди последните събития в страната. 


Тя ни запозна с реалната обстановка в републиката и причините да се стигне дотук. У нас имаше затъмнения по темата и ние се информирахме от руски сайтове. Липсваше ни истинската информация и нея ни я предостави посланикът, разказа Красимир Трифонов. 


Според него днешното решение на правителството е резултат от  сделката с изтребителите. Трифонов беше информиран и за позицията на БСП за Венецуела, която е за ненамеса във вътрешните работи на страната, но не уточни дали приетата декларация от пловдивската организация не влиза в конфликт със заявеното от Корнелия Нинова.

Той обясни, че приетата декларация от името на присъствалите на срещата над 130 души, половината от тях от БСП. 

Това което се случи беше спонтанно.
Галерия

Още от категорията

Ремонтът на пътя за Кръстова гора готов до края на юни

Ремонтът на пътя за Кръстова гора се предвижда да приключи до края на юни. Това съобщиха от Агенция Пътна инфраструктура (АПИ).  След завършването на взривните дейности на отсечката по  третокласния път III-861 Югово-Лъки, ще се положат нови асфалтови пластове и ще се изградят водостоци.  Това изисква да продължи по график временното ограничаване на..

публикувано на 10.05.21 в 20:02
Жан Виденов

Жан Виденов се връща в политиката

Бившият премиер Жан Виденов обяви, че се връща в политиката, съобщи Медиапул. Новата партия на Виденов - "Лява алтернатива" ще участва на изборите с коалицията "За чиста и свята Република“. В тази коалиция участва и Съюзът на комунистите в България. "Има Инициативен комитет за създаването на такава партия. Аз съм сред най-активните членове, защото..

публикувано на 10.05.21 в 19:51

Заразените с COVID през уикенда са двойно повече от оздравелите

171 са новозаразените с Ковид-19 от 8 до 10 май в Пловдивска област. Оздравелите за последните две денонощия са 94, а хоспитализираните са 556.  Починали са 10 души, като двама не са имали придружаващи заболявания. Според РЗИ от 8 до 10 май няма заразен медицински или педагогически персонал, деца от ясли и градини, ученици.

публикувано на 10.05.21 в 15:27

Наплив от пияни и надрусани шофьори по празниците

Само за двата последни почивни дни пловдивската полиция задържа седем водачи за шофиране след употреба на алкохол и наркотици.  44-годишна дама, управлявала  «Мерцедес» в 9 ч. сутринта в Пловдив с 1,71 промила.    Малко по-късно в Първомай 52-годишен мъж е хванат да кара без книжка и с близо 2 промила алкохолна концентрация. След като бил..

обновено на 10.05.21 в 15:20

До 13 юни се приемат заявления за кандидатстване за 1-ви клас

Община Пловдив стартира кампанията за прием в първи клас. Заявленията за първо класиране ще се приемат до 13 юни чрез електронната система priem.plovdiv.bg.  Системата позволява за всяко дете родителят да може да избере до 5 желани училища, независимо от адресната му регистрация.  Възможно е и подаване на документи на хартиен носител в училището,..

публикувано на 10.05.21 в 15:00