Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Аптекарите протестират с „жълти жилетки“

Снимка: DHU

Аптекари протестират с жълти жилетки срещу задължението да внедрят нов софтуер. Той ще регистрира всяка продажба и до пациентите ще достигат лекарства, които не са фалшиви. Пари за нововъведението обаче не са осигурени. 80% от аптеките не са готови да се включат в новата система за лекарствата, чийто краен срок е 9 февруари. От Здравното министерство уверяват, че ще има шестмесечен гратисен период, в който няма да бъдат налагани санкции.

Ние не искаме милостиня от Министерството на здравеопазването. Ние искаме МЗ и държавата да влязат в роля, защото тази система за верификация, а и още две системи – националната система за реекспорт на лекарства и промените в националната система на НАП, идват едновременно за аптеките и несинхронизирано. Най-големият проблем е, че аптеките трябва да платят всичко това. Ние не сме против въвеждането на системата за верификация. Дори от години настояваме да се въведе електронно здравеопазване, заяви в интервю за Радио Пловдив Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

Новата система изисква големи инвестиции

И много странно, типично по български – нито министерството, нито държавата, се погрижиха за тези системи да бъдат изработени, да бъдат платени например с европейско финансиране или със средства от излишъка в бюджета. Това са пари, които трябваше да осигури държавата, категоричен е Вълев.

Едва 18% от аптеките имат готовност да се свържат с новата система

Заради новата система, ще трябва да въвеждаме опаковките в нея на ръка. Това означава, че в определени населени места, където няма достатъчно пациенти и оборот, аптеките ще затворят. Статистиката по отношение на верификацията показва, че едва 18% от аптеките имат готовност да се свържат с нея. 80% от аптеките нямат такава готовност, обясни Вълев.

Протестите ще станат ефективни

От днес колегите в цялата страна работят със сигнално жълти жилетки. Искаме да се привлече общественото внимание затова, че има сериозен проблем. Очакваме разговори с МЗ. Ако това не се случи, затваряме аптеките на 20 февруари за цял ден, обясни още Антон Вълев.

Цялото интервю с Антон Вълев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Най-ценен е човешкият живот, да се самосезираме за смъртта

За бъдещето, за миналото, за интерпретациите днес и за националния дух в една светла и празнична седмица, но натоварена със силни политически страсти, разговаряме с Георги Господинов, който днес празнува имен ден. Преди няколко седмици той получи наградата на фестивала „Узедомски литературни дни“, която е в подкрепа на „европейския диалог..

публикувано на 06.05.21 в 12:35

Има риск от хаос при машинното гласуване на извънредните избори

„Преди избори – всички управляващи, се опитват някак си да ремонтират и изкълчат изборното право, за да им даде предимство. Но статистиката неумолимо доказва, че такова предимство не могат да получат с такива конюнктурни ремонти на изборния закон. Последното изменение на Изборния кодекс дава информация за две опасни явления. От една страна –..

публикувано на 06.05.21 в 11:25
Иво Инджов

Новите партии с по-голям шанс за кабинет след изборите

„Считам, че на предстоящите извънредни парламентарни избори не е предопределено повторението точно на сегашната конфигурация. Може да се прогнозира, че ще има по-добро представяне на така наречените партии на протеста и по-слабо представяне на партиите на статуквото, тоест БСП, ГЕРБ и ДПС“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 06.05.21 в 10:52

Близо 5000 души се ваксинираха в Пловдив по празниците

От великденските празници до 9 май в Пловдив и региона има зелени коридори за имунизация. Те включват повечето вече познати за ваксинация места, но единствените, които работят в рамките на всички празнични дни, са ваксинационният център на ДКЦ Пълмед и “Медикус”, който е в сградата на ДКЦ 1, намиращо се на понеделник пазара.  Ваксинационни..

обновено на 05.05.21 в 20:15

Логистиката около машините ще е препъникамък за вота през юли

На 11 май започва да действа новата ЦИК, като на тази дата ще бъде разпуснат и парламентът – обяви днес президентът Радев. „ Новата ЦИК е с 2/3 от членовете на старата избирателна комисия, така че надявам се колегите имат своя опит, но проблемите ще бъдат свързани предимно с машинното гласуване “ – заяви в интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 05.05.21 в 16:33