Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Доспат обсъждат проекта за нов център на града

Снимка: Община Доспат

Община Доспат провежда обществено обсъждане за нов център на града. От управата обявиха, че събират мненията на гражданите как да изглежда той като представиха проектираната визия. Близо 45 млн. лв. ще бъдат инвестициите в общината за последния кметски мандат.

С реализирането на проекта Общинският център, който е и курортен град ще бъде напълно обновен, каза кметът на Доспат Елин Радев.

С решение на общинския съвет започнахме процедура за промяна на предназначението на земята на стадиона. На него повече от 10 години не се е играло футбол. Имаме и малко игрище, което в новия проект е предвидено да бъде изместено до спортната зала. Пуснахме конкурс за изпълнител – да представят визия как ще изглежда новият център. Комисия одобри и избра проект. На базата на този проект сме пуснали публично обсъждане“, добави той.

„Кой ще го направи е много важно“, каза жител на Доспат. „Много работи липсват“, добави друг. „Да има повече зелени площи, места за отдих, аз игра, шадравани“, сподели мнението си гражданка.

Други обаче са доволни, както и от проекта, така и от досегашното развитие на града.

Предложения от жителите на общината ще се приемат в управата до края на този месец. Предстои да се изготви подробен устройствен план от управата и технически проект за изграждане на новия център от спечелилия конкурса.

Необходимата инвестиция се изчислява на около 3,5 млн. лв., като очакванията са тя да бъде целево отпусната на община Доспат с постановление от Министерски съвет през тази година, допълни кметът Елин Радев. Той иска да бъде направен един добър център, защото сегашният е остарял и захабен и туристите не могат да почувстват, че има център на града.

„Затова сме предвидили центърът да бъде с голям паркинг, подземен, с 60 места, детски кът, басейни, сцена за изяви, много зелени площи. Центърът го свързваме с парк музея на чешмите, имаме 34 чешми. Общата площ на парка с центъра ще стане около 34 декара, а самият център е 14 дка“, уточни кметът.

Близо 45 млн. лв. ще бъдат инвестициите в общината за последния кметски мандат, съобщи още още Елин Радев.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вертолети помагат за гасенето на пожарите в Средна гора, има опасност за две села

Военнослужещи и два хеликоптера от 24-а авиобаза в Крумово се включиха в гасенето на големия пожар, който гори в Средна гора. Те ще действат за погасяване на пламъците в землището на село Песнопой, Община Калояново, и село Михилци, Община Хисаря.  Хеликоптерите „Ми-17“ и „Кугър“ излетяха в 13.21 ч от авиобазата и ще подпомагат действията на..

обновено на 12.07.24 в 14:34

Глобяват усилено за строителни отпадъци

Пореден нарушител глобиха от пловдивския общински инспекторат за подготвени за нерегламентирано изхвърляне строителни отпадъци. Слугителите на инспектората са открили 42 чувала в района на бул. „Източен“ 40. Те са били струпани на тротоара под тераса на блок и са били пълни със строителни отпадъци – тухли, фаянсови плочки, стиропор. Нарушителят е..

публикувано на 12.07.24 в 12:13

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на 2,4 километра от второкласния път Средногорци - Рудозем и обходния път на гр. Рудозем. Второкласното трасе е основна връзка на община Рудозем с областния център Смолян. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем –..

обновено на 12.07.24 в 11:31

Мъж загина при пожар в дома си в пазарджишко село

53-годишен мъж от пазарджишкото село Мирянци е загинал при пожар в дома си.   Сигналът е получен снощи, около 20,15 часа. Отзовалият се на място противопожарен екип е успял бързо да овладее огъня, но за съжаление мъжът е починал от задушаване. Към момента не е ясна причината за избухването на огъня.  Днес ще се извърши и дневен оглед. Огнеопасната..

публикувано на 12.07.24 в 11:27

Стартират археологически проучвания край с. Васил Левски

Тракийски селищен център от VI-V в. пр. Хр., с. Васил Левски, община Карлово получи финансиране за разкопки. Ръководител на проучванията ще бъде отново доц. Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей (РАМ) в Пловдив.  Припомням, че миналата година Министерството на културата не отпусна средства за т.нар. Златен град до село..

публикувано на 12.07.24 в 08:45