Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изсичат тополите на бул. "Свобода", напролет залесяват с други дървета

Санитарната експертиза на еколозите остана скрита, притеснявали се да говорят пред медиите

| обновено на 06.02.19 в 14:04

Масова сеч на тополи и драстично съкращаване на короните на други дървесни видове се извършва на бул. „Свобода“ в участъка между булевардите „Васил Априлов“ и „Копривщица“. 

До момента изцяло са отсечени шест тополи, предстои премахването на всички дървета от този вид, а на част от останалите се прави санитарна сеч, съобщи Валя Илинчева, ръководител на бригадата от общинското предприятие „Градини и паркове“, извършваща сечта. 

Заповедта е от отдел „Екология“ на район „Централен“, уточни Илинчева. Тя каза още, че решението е взето след преценка на комисия от еколози от кметството. 

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов не можа да отговори кога е заседавала тази комисия и какви мотиви са посочени за санитарната експертиза в констативния протокол. 

Стаменов предположи, че тополите се изсичат заради изтеклия им жизнен цикъл, който продължава около 25 години. След това те трябва да бъдат премахвани, тъй като започват да загниват и стават опасни при бури, допълни районният кмет и уточни, че сечта е част от мерки за безопасност на гражданите. Стаменов призна, че вероятно сред премахнатите тополи е имало и здрави, но посочи, че щом половината са били загнили, това очаква и другите. 

Какво е било истинското състояние на отсечените дървета не стана ясно, тъй като експертен коментар на еколозите от район „Централен“ бе отказан. Не пожелаха да говорят Петя Пенова, отговаряща конкретно за дърветата, тримата й колеги от отдел „Екология и озеленяване“, както и прекият им ръководител инж. Надежда Петрова. 

Притесняват се да говорят пред медии, обясни кметът Георги Стаменов. Той уточни, че през пролетта ще бъде направено компенсаторно залесяване в този участък на бул. „Свобода“, но с друг вид дървета.

Снимка
Снимка
Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Вертолети помагат за гасенето на пожарите в Средна гора, има опасност за две села

Военнослужещи и два хеликоптера от 24-а авиобаза в Крумово се включиха в гасенето на големия пожар, който гори в Средна гора. Те ще действат за погасяване на пламъците в землището на село Песнопой, Община Калояново, и село Михилци, Община Хисаря.  Хеликоптерите „Ми-17“ и „Кугър“ излетяха в 13.21 ч от авиобазата и ще подпомагат действията на..

обновено на 12.07.24 в 14:34

Глобяват усилено за строителни отпадъци

Пореден нарушител глобиха от пловдивския общински инспекторат за подготвени за нерегламентирано изхвърляне строителни отпадъци. Слугителите на инспектората са открили 42 чувала в района на бул. „Източен“ 40. Те са били струпани на тротоара под тераса на блок и са били пълни със строителни отпадъци – тухли, фаянсови плочки, стиропор. Нарушителят е..

публикувано на 12.07.24 в 12:13

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на 2,4 километра от второкласния път Средногорци - Рудозем и обходния път на гр. Рудозем. Второкласното трасе е основна връзка на община Рудозем с областния център Смолян. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем –..

обновено на 12.07.24 в 11:31

Мъж загина при пожар в дома си в пазарджишко село

53-годишен мъж от пазарджишкото село Мирянци е загинал при пожар в дома си.   Сигналът е получен снощи, около 20,15 часа. Отзовалият се на място противопожарен екип е успял бързо да овладее огъня, но за съжаление мъжът е починал от задушаване. Към момента не е ясна причината за избухването на огъня.  Днес ще се извърши и дневен оглед. Огнеопасната..

публикувано на 12.07.24 в 11:27

Стартират археологически проучвания край с. Васил Левски

Тракийски селищен център от VI-V в. пр. Хр., с. Васил Левски, община Карлово получи финансиране за разкопки. Ръководител на проучванията ще бъде отново доц. Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей (РАМ) в Пловдив.  Припомням, че миналата година Министерството на културата не отпусна средства за т.нар. Златен град до село..

публикувано на 12.07.24 в 08:45