Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще има нов лекоатлетически стадион

Съоръжението ще е за 5 милиона лева и ще е на мястото на така наречения ученически стадион на Гребната база. Това стана ясно след среща на пловдивския кмет Иван Тотев и спортния министър Красен Кралев.

За нас приоритет е да осигурим лекоатлетическа писта, която да отговаря на нуждите на всички лекоатлетически клубове в Пловдив. Смятаме да предложим на ОбС да промени решението, с което бяха отделени 15 милиона лева за строителството на първия етап на стадион „Пловдив“ и да бъдат заделени 5 милиона за лекоатлетически стадион, обясни кметът Иван Тотев.

Промяната се налага във връзка с евентуалната кандидатура на България за световното първенство по футбол през 2030 година.

По този начин Община Пловдив ще има възможност да направи предложение до Министерството на спорта за обследване на два инвестиционни обекта – стадионите „Пловдив“ и „Локомотив“, които могат да бъдат пригодени за 40 000 зрители.

Тепърва комисии от експерти ще преценяват коя от двете възможности може да бъде реализирана в Пловдив. 

Министър Кралев подчерта, че решението за нов лекоатлетически стадион е изключително важно за града, тъй като в Пловдив е най-важният център по лека атлетика в България.

Това е изключително важно за лекоатлетическите клубове, коментира Красен Кралев.

Той припомни, че има решение, което предвижда да се обследва възможността България, заедно с Гърция, Сърбия и Румъния, да преценят дали може да се явят с обща кандидатура за Световното първенство по футбол през 2030 година.

Още не е решено. Кандидатурата не е факт. В момента сме в проучвателен период. На 24 и 25 февруари ще има среща в София на министрите на четирите държави, на президентите на футболните съюзи и експертите. На нея ще се разглеждат възможностите, обясни Красен Кралев.

Той допълни, че в момента се прави проучване, което да установи къде могат да бъдат изградени у нас четири стадиона с капацитет 40 000 зрители всеки.

Кметът на Пловдив Иван Тотев подчерта, че идеята за създаване на лекоатлетически стадион ще бъде подложена на обществен дебат. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Локо с първа загуба за сезона - 0:2 от "Левски"

"Локомотив" (Пловдив) загуби от "Левски" (София) в мач от третия кръг на Първа лига. “Черно-белите” отстъпиха с 0:2 на “сините” и допуснаха първа загуба в шампионата. В 9-та минута гостите успяха да открият резултата. Асими Фадига бе изведен на добра позиция фронтално срещу Луков и се разписа за 0:1. В 15-ата минута "Локомотив" беше близо до..

публикувано на 03.08.24 в 12:36

Слушайте дербито "Локомотив" - "Левски" по Радио Пловдив

С два мача днес се открива третия кръг в Първа лига. От 19:00 часа "Славия" посреща "Хебър" на стадион „Александър Шаламанов“ в столицата.  От 21:15 часа е голямото дерби на кръга, което противопоставя "Локомотив" (Пловдив) и "Левски" на „Лаута“. Този двубой може да проследите пряко по Радио Пловдив. "Черно-белите" нямат загуба до момента, като..

обновено на 02.08.24 в 21:23
Антъни Уджа и Андрей Йорданов с тежки контузии

Уджа е аут за половин година, Йорданов за 20 дни

По време на срещата с "Панатинайкос" двама от футболистите на "Ботев" (Пловдив) - Антъни Уджа и Андрей Йорданов, бяха принудително заменени заради контузии. След преминат ядрено-магнитен резонанс днес стана ясно, че Уджа има разкъсване на пателарно сухожилие. Нигерийския нападател ще се подложи на операция на коляното и ще отсъства от терените около..

публикувано на 02.08.24 в 16:48

"Панатинайкос" изхвърли "Ботев" от Лига Европа

Гръцкият гранд "Панатинайкос" разби с 4:0 в реванша "Ботев" (Пловдив) и с общ резултат от 6:1 изхвърли пловдивчани от турнира Лига Европа. А лександър Йеремейеф отбеляза два гола за гърците, Антъни Уджа подложи гръб и си вкара автогол след удар на Юричич, който през второта част добави още едно попадение. Николай Минков удари греда преди почивката, а..

публикувано на 01.08.24 в 23:00

Слушайте реванша "Ботев" - "Панатинайкос" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) посреща "Панатинайкос" в мач-реванш от втория предварителен кръг на турнира Лига Европа днес. Срещата на стадион „Христо Ботев“ започва в 21:00 часа българско време и ще бъде предавана пряко по Радио Пловдив. Първият двубой на гръцка земя завърши с минимален успех на ПАО с 2:1. Александър Йеремейеф и Анастасиос Бакасетас от дузпа..

публикувано на 01.08.24 в 10:11