Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да се проведе бизнес проучване за кино "Космос" преди конкурса

Стъпка в правилна посока е да се проведе конкурс за киното

Зелена ли е най-после светлината пред реконструкцията на кино "Космос" ? Отговорите от арх. Мария Стоянова, заместник - председател на Камарата на архитектите в България, клон в Пловдив. 

Архитектът от години работи с младите си колеги от Колектив "Кино Космос" и очаква заданието за архитектурен конкурс на общината, и рестарта на идеите за реконструкция на знаковото място. 

Мария Стоянова припомни, че това е сграда, която е емоционално свързана с гражданите на Пловдив. Първата прожекция е станала през 1964 година. Кино "Космос" е било най-желанато кино в Пловдив, това е първата амфитеатрална сграда за кинокомплекс, това е било най-модерното кино в България с над 900 места. 

От 2011 година вървят дебатите и споровете за съдбата на сградата. Проведени са няколко конкурса за проекти, за това как може едно старо кино да се превърне в място за култура. Автор на проекта е арх. Любомир Шинков.

Сградата е добре запазена като конструкция, посочи арх. Стоянова. Тя уточни, че от 2013 година киното отвори врати и започна да живее, а през 2014 година започна облагородяване на мястото пред сградата. 

Стъпка в правилната посока е решението да има конкурс, подчерта архитектът. Според нея е чудесно предложението да се включи в проекта площадното пространство отпред. 

Стоянова предупреди: Много е важно да се конкретизират авторските права на киното, за нас от КАБ това са арх. Любомир Шинков и арх. Любимир Бонев.

Още от категорията
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Хотелиери и ресторантьори: 30% от бранша гарантирано фалират!

Ресторантите отварят за клиенти на 1 март, а нощните заведения - 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка.  Това решиха във вторник на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов собствениците на ресторанти, нощни клубове и други заведения. От своя страна здравният министър обеща, че до края на..

публикувано на 26.01.21 в 16:03
язовир Въча

Проектът "Въча" ще струва половин милиард лева

„Изграждането на водоснабдителна мрежа от язовир Въча към Пловдив и селищата в региона може да започне в рамките на една година. Очакваме само решението на  експертния съвет в Областната администрация, насрочено за 10 ти февруари , за да преминем към следващата стъпка  - изготвяне на „Идейно технически проект“. Това заяви в предаването „Ден..

обновено на 26.01.21 в 15:42

Пловдив запази потенциала на икономиката в Ковид пандемията

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Пловдив е седмият най-висок в страната. Доходите на домакинствата нарастват сравнително бързо. Заетостта остава относително висока, а безработицата – ниска, въпреки че първият локдаун носи нови 10 000 новорегистрирани в бюрата по треда. По време на втория- в края на годината те са около 5..

обновено на 26.01.21 в 13:30

Кметът на Нареченски бани покани Борисов в парка на селото

Кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски покани министър председателя Бойко Борисов да посети занемарения парк в курортното селище, за да ускори решенията за неговото облагородяване, така както това се случи с занемарената баня в родния му град - Банкя.         Причина за покана е, че паркът в Нареченски бани с обща площ около 19.7..

обновено на 26.01.21 в 11:08