Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дават социални жилища на ромите от Войводиново, останали без дом

| обновено на 11.02.19 в 15:16

Областната управа се ангажира да предостави жилища на 50 от социалнослабите роми от Войводиново, които след конфликта в селото са настанени временно в Столипиново при роднини. 

Това стана ясно на срещата в община Марица, на която бяха набелязани мерките за преодоляване на конфликта между българи и роми.

Кметът на община "Марица" Димитър Иванов посочи, че все още не ясно къде ще бъдат настанени ромите, но решението ще бъде взето утре от областния управител Здравко Димитров. Ние нямаме социални жилища, каза след срещата кметът

Ромите не останаха удовлетворени от решението, защото искат да се върнат във Войводиново

От НПО "Рома" Недко Асенов заяви, че очаква спешна намеса на държавата, за да бъде разрешен проблема с жилищата на ромите, останали без дом.

Припомняме, че напрежението във Войводиново  ескалира отново след като в събота няколко ромски семейства се опитаха да се върнат в домовете си, като това провокира недоволството на жителите на селото и се наложи спешната намеса на полицията и жандармерията. 

Протестите във Войводиново започнаха, след като в началото на януари двама роми пребиха военнослужещ. Веднага след това започна и акцията срещу незаконното строителство в махалата. До момента са съборени 19 опасни постройки в ромската махала, за други 17 са издадени заповеди, като 15 се обжалват в съда. Делата са между 6 и 28 март.

Кметът на община "Марица" Димитър Иванов допълни, че жителите на Войводиново са категорични, че няма да допуснат ромите да се върнат в селото. Той изрази надежда, че с намирането на жилища конфликтът ще се разреши.          



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Едно закрито училище и по- малко първолаци в област Смолян

С едно закрито основно училище и с по-малко първокласници ще започне новата учебна година в Смолянска област. Към момента в 14 училища и 5 детски градини все още текат ремонтни дейности. Никола Запрянов - началник на Регионалното управление на образованието в Смолян, коментира: "От тези 14 училища в 6 ще продължат ремонтите и след учебната година,..

публикувано на 11.09.24 в 13:35

"Браво, Пловдив" се отрекоха от Савина Петкова, искат оставката й като зам.- кмет

От „Браво, Пловдив“ ще предложат смяната на заместник-кмета по транспорт Савина Петкова .  Обвиненията срещу нея са, че е задълбочила проблемите в градския транспорт и системата за паркиране в града. Общинският съветник Ерол Садъков обвинява Петкова в нерегламентирани връзки с представители на превозвачите, целящи пазене на управителя на „Хеброс..

обновено на 11.09.24 в 13:10

Тъжно ми е за досегашните ми колеги от „Браво, Пловдив“

В коментар за критиките към нея , отправени от бившите й съпартийци от "Брано Пловдив" заместник - кметът по транспорта на Пловдив Савина Петкова каза: „Тъжно ми е за досегашните ми колеги от „Браво, Пловдив“. Видимо  изпълняват чужда воля и чужда поръчка“ . Тя не конкретизира за чия поръчка става дума.  "Браво, Пловдив" се отрекоха от Савина..

публикувано на 11.09.24 в 13:09

Пиян и дрогиран шофьор задържаха във Велинград

Едновременно пиян и дрогиран водач задържаха тази нощ велинградски полицаи.  Малко преди 01 часа след полунощ автопатрул го спрял за проверка на улица в курорта.  28-годишинят мъж дал положителна проба за наркотици, а дрегерът отчел 1.21 промила алкохол.  Шофьорът е задържан в ареста за срок от 24 часа. По случая са образувани две бързи..

публикувано на 11.09.24 в 12:03

Столът "Байкал" отново отваря врати за студентите от два университета

След едногодишен ремонт, на 17 септември студентският стол Байкал на „Цар Борис III Обединител“ №136 в Пловдив отваря отново врати за студентите от Техническия университет – филиал Пловдив и ПУ "Паисий Хилендарски". Инициативата за повторното му разкриване е на Студентските съвети на двата ВУЗ- а, които до момента не са имали столово..

публикувано на 11.09.24 в 10:55