Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив бе изпито петото кафе на толерантността


Традиционното кафе на толерантността в Пловдив събра отново представители на различни религии в Джумая джамия. В срещата, която е символ на разбирателство и мирно съжителство, се включиха Главният мюфтия Мустафа Хаджи, кметът на Пловдив Иван Тотев, председателят на Общинския съвет на града Савина Петкова, консулът на Турция в Пловдив Хюсейин Ергани и представители на различни етноси и религии.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи подчерта, че е голямо удоволствие и чест да е в Пловдив – Европейската столица на културата.

Ние всяка година на тази дата сядаме на една маса да пием кафе – хора, които имат различни мнения и виждания. Но фактите показват, че когато има желание и намерение да живеем заедно – това може да се постигне, заяви Мустафа Хаджи.

Той изтъкна, че България може да бъде за пример не само на Европа, а на целия свят.

За голямо съжаление грешната представа за религията, грешната представа за етноса, грешната представа за национализма често пъти водят до катастрофални резултати. Ние в България можем да се похвалим, че  българският народ не допуска такива стълкновения. Убеден съм, че тези добри отношения ще продължат, подчерта Главният мюфтия.

Кметът Иван Тотев заяви, че Пловдив е град, който в хилядолетната си история е пример как представители на различни религии и етноси могат да живеят заедно.

Това е многозаразяващ пример за всички. Особено в тези сложни времена в света и в Европа, заяви Тотев.

В кафето на толерантността се включиха още районният мюфтия на Пловдив, представители на българската, турската, еврейската, руската и италианската общност от Фондация "Заедно" и други. Домакин на срещата бе Ахмед Пехливан, председател на джамийското настоятелство и член на Фондация "Заедно".

Събитието се провежда всяка година през месец февруари. Инициативата започна през 2015 година по повод годишнината от вандалския акт над Джумая джамия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Дублиране на трансакции притесни клиенти на голяма банка

За техническа неточност при обработката на картови трансакции, съобщи банка ДСК.  От банката уточняват, че има дублирано отчитане на операции с карти и в следствие на това грешни салда. Уверението е, че се работи по отстраняването на проблема. 

публикувано на 16.07.24 в 14:00
Снимката е илюстративна

Момче се удави в канал до Златосел

17-годишно момче се удави сутринта в напоителен канал при село Златосел, община Брезово.  Тийнейджърът е влязъл в неохраняемото водохранилище, заедно с по-възрастен мъж.  Съоръжението е държавна собственост. Предстои претърсване на водоема от водолази от пожарната. Кметът на община Брезово инж. Калин Калапанков и администрацията изказват искрени..

публикувано на 16.07.24 в 13:50

Вечеря с дюнер прати четирима в Смолянската болница

Четирима души са хоспитализирани в инфекциозното отделение на смолянската болница, след като са консумирали дюнери от търговски обект в близост до училище в кв. Райково.  Натровените- двама мъже и две деца на 12-и 17-годишна възраст, са потърсили помощ снощи в Спешното отделение. По думите на приелия ги д-р Момчил Хубчев те вече са в добро..

публикувано на 16.07.24 в 13:16

Шофьор-нарушител подхвърли столевка на пътни полицаи

Шофьор на „Мерцедес“ подхвърли 100 лева на първомайски полицаи, за да не го глобят за нарушение на Закона за движение по пътищата, но униформените го задържали.  Полицейският патрул, извършващ линеен контрол на пътя, забелязал колата да нарушава правилата за движение, докато преминава през кръстовище в града.  Полицаите последвали мерцедеса и го..

публикувано на 16.07.24 в 13:10

Прокуратурата разследва пожарите в Средна гора

След като беше загасен пожарът в Средна гора, пловдивската районна прокуратура започна разследване на причините за запалването на над 20 000 декара горски, земеделски и други площи в общините Хисаря, Карлово и Калояново.  Образувани са досъдебни производства, а към момента се разпитват свидетели и се извършват огледи. Ще бъдат назначени..

публикувано на 16.07.24 в 13:03