Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата дава на съд корумпирани полицаи - изнудвачи

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо полицаи за  грабеж, подкуп и чрез изнудване

Така, в затвора може да влязат  полицаите с инициали П.А., на 33 г., и С.М., на 45 г., за това, че в съучастие  са отнели  5 000 кутии цигари, марка „Businees royals“, на обща стойност 37 500 лева, 1 500 евро, 200 турски лири, 960 лева и кожен калъф за документи, всичко на обща стойност 41 500 лева.

На съд са предадени и С.М., на 45 г., В.Г., на 32 г., Г.И., на 38 г., и Ж.К., на 33 г., за това, че в качеството си на длъжностни лица – полицейски служители към отдел „Охранителна полиция“ в Пловдив и от РУ на МВР в  Раковски, са  взели подкуп от 20 000 лева, за да  си „затворят очите“  за контрабанда  с акцизни стоки без бандерол, за която са знаели, че  се извършва.  Освен това, подкупът е взет след изнудване, обясняват от прокуратурата.

Случаят е от декември 2016 г., когато един от  контрабандистите превозвал поредната пратка незаконни цигари.  Когато стигнал до кръстовище до парк „Лаута“, спрял на светофар.  Полицаите знаели за товара на колата и го отклонили за проверка в парка.

Там  оковали шофьора с белезници и го заплашили, че ако не им се подчинява ще влезе в затвора. През това време на мястото пристигнал друг автомобил, марка „Фолксваген Пасат“, в който натоварили 5 000 кутии цигари без бандерол от буса на контрабандиста, като накрая му взели и всички налични пари.

На 15 март следващата 2017 г., той бил призован да се яви в РУ на МВР-Раковски, като преди това  полицаите  се договорили да го  изнудват.  Те му показали снимки, обяснили, че „работата е сериозна“ и поискали 20 000 лева, за да не го арестуват. Уговорено било парите да бъдат предадени на полски път край село Войводиново. Там  другият посредник от групата чакал в черен джип. Той взел парите от пратеник на жертвата и като доказателство за сделката – скъсал компрометиращата снимка.   Парите били разделени между четиримата обвиняеми. 

Предвиденото от закона наказание за грабежа, за който на двама от обвиняемите е повдигнато обвинение, е лишаване от свобода от 5 до 15 години. По обвинението за подкуп, повдигнато спрямо четирима обвиняеми, законът е предвидил наказания лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от права.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жестоко убийство шокира хората в с. Столетово

48-годишният Борис Кисьов е убит в карловското село Столетово снощи. За това съобщи кметът на селото  Мирослав Колев, а от полицията в Пловдив потвърдиха за инцидента. От снощи в селото се извършват огледи в дома на жертвата. Прокуратурата е уведомена и наблюдава случая. Мъжът живеел в Сопот, но тъй като работел в строителството,..

публикувано на 07.10.24 в 10:48

Община Пазарджик поема 50% от цената в млечните кухни

Община Пазарджик ще дофинансира детските млечни кухни на територията си, с което изхранването на децата от 9 месеца до три години ще се намали с близо 50 процента.  В момента цената на тристепенното меню варира между 5 и 6 лева. Мярката ще влезе в сила от следващата година.  Предложението на кмета Петър Куленски бе прието от..

публикувано на 07.10.24 в 10:22

Монтират мантинели по главната улица на Асеновград

Започва монтиране на нови предпазни парапети по главната улица  в Асеновград. Целта е да се спре хаотичното пресичане на пешеходци и да се повиши сигурността на движението по  улица „Васил Левски“.  Монтажните дейности  ще продължат през цялата седмица, като се тръгва от зоната при светофара на автогарата.  Съоръженията между платната по дължината..

публикувано на 07.10.24 в 07:34

Приятно слънчево и топло време днес

Днес ще бъде предимно слънчево. Северозападният вятър ще отслабне и ще е слаб до умерен, постепенно ще се ориентира от юг, сочи синоптичната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология.  Максималните температури ще са между 19° и 24°, за Пловдив - до 25 градуса.  Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Над планините..

публикувано на 07.10.24 в 07:11

250 бегачи от пловдивски фирми се включват в корпоративна щафета

Общо 25 търговски дружества, които развиват дейност в Пловдив и региона, ще участват в традиционното благотворително състезание по щафетно бягане. Седмото издание на спортната инициатива започва в 10 часа.  Най-голямата корпоративна щафета в Южна България ще се състои в Тракия икономическа зона.  Над 250 аматьори бегачи ще се включат в надбягването..

публикувано на 06.10.24 в 08:21