Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова: Пророческите слова на Апостола днес изискват отговор – прям и достоен

Карлово почете паметта на Апостола

С едноминутно мълчание стотици жители на Карлово и гости на града почетоха паметта на Васил Левски на възпоменателна церемония тази вечер по повод 146 години от гибелта на Апостола. 

Участие в честването взе и вицепрезидентът Илиана Йотова.

"Пророческите слова на Апостола днес изискват отговор – прям и достоен. Отговор с дела, а не празни думи. За да бъде нашият век, век на свобода и равнопоставеност на всички. Трябват хора – силни, умни и достойни, които да водят народа. Безсребърници!“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателната церемония. Отбелязването на годишнината е под патронажа на вицепрезидента.

„Мирно и задружно ли живеем днес, когато отчуждението помежду ни взе връх, разделението и омразата тровят обществото ни“, запита риторично в словото си Илияна Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че днес каузите и идеите са заради собственото добруване, а да бъдеш „кой знае какъв“ е единствената цел, непознаваща пречки. „Равноправни ли сме, когато бедността и мизерията убиват мечтите? Когато мнозина знаят „народното зло“, но предпочитат да мълчат в примирение“, посочи Илияна Йотова.

"Не е важно колко са дните в живота на всички нас, важно е колко живот има в дните ни. И тази максима, тази мисъл сякаш е родена за Дякона на свободата, за Васил Левски. Защото неговите завети и днес са повече от верни и актуални. Защото 146 години след гибелта му словото му е по-живо от всякога и защото малцина са тези като Левски, които могат да гледат в бъдещето през погледа на следващите поколения, за които той искаше отечество, в което всички българи да са равноправни", подчерта в словото си Илияна Йотова. 

146-ата годишнина от гибелта на Васил Левски беше отбелязана с възпоменателни церемонии и поклонения на много места в страната. Възстановка на заседание на Революционния комитет на Васил Левски направиха децата в Чепеларе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Запали се гората край панагюрското село Априлци

Пожар пламна в района на панагюрското село Априлци.  Горят горски масив и сухи треви около него. На мястото са всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки. За гасенето се активират и доброволци от цялата Пазарджишка област, съобщи..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52