Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриотите поставят ГЕРБ в зависимост от "Воля" и ДПС

ГЕРБ с крачка назад по отношение на промените в Изборния кодекс. Парламентарната група на ГЕРБ внесе в Народното събрание законопроект за промяна на Изборния кодекс за връщане на преференциите. На заседание на правната комисия в сряда ще се обсъжда законопроекта и процедурните правила за избор на нов състав на ЦИК.

Всичко това се случи след извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикано от премиера Бойко Борисов.

Бяхме на крачка по-близо до възможността да се проведат предсрочни парламентарни избори. В този случай крачката назад се оказа по-правилната. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ по повод решението на ГЕРБ да направи крачка назад по отношение на промените в Изборния кодекс.

По-дълбокият проблем е дисфункционалността. Проблемите, които започнаха да се отразяват в ежедневната работа на Парламента - в резултат на разрива в Обединени патриоти. Защото всяко едно правителство може да функционира, когато има необходимата парламентарна подкрепа. Да кажем и какво се случи при гласуването на промените в Изборното законодателство – НФСБ подкрепи силното ограничаване на преференцията, ВМРО беше против, а „Атака“ изобщо не влезе в пленарна зала. Проблемите, които съществуват в Обединени патриоти, създават цяла поредица от непрекъснати и ежедневни казуси, а те поставят ГЕРБ в зависимост от доста променливата воля на партия „Воля“ и на ДПС. Това са много тежки проблеми, защото те карат ГЕРБ да прекрачват червени линии, които като демократична партия и член на ЕНП си е поставил. Това създава проблеми и на избирателите от ГЕРБ, обясни Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“.

Тя е категорична, че в случая има един ключов въпрос – ще осигурят ли Обединени патриоти, заедно с друга парламентарна група, нормалното функциониране на Парламента.

Боряна Димитрова смята, че машинното гласуване не е панацея. За този начин на гласуване настояват от БСП. В противен случай столетницата няма да влезе в пленарна зала.

В случая ми се струва, че тази заявка на БСП е по-скоро политическа тактика, коментира Димитрова.

Цялото интервю с Боряна Димитрова можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33