Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Заплатите в Пловдив ще растат, бизнесът иска S-bahn

Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

Важно за развитие на бизнеса в Пловдив и региона е стартирането на градска железница. Така наречения S-bahn трябва да облекчи трафика и да допълни цялостната транспортната схема на региона. В проекта ще участват Пловдив, Асеновград, Чирпан и Първомай. Това каза управителят на Тракия икономическа зона Пламен Панчев, който откри форум за цялостни решения и практики за бизнеса. 

Той акцентира, че инфраструктурата е основен притегателен момент при инвестирането на фирми от чужбина. 

Цялостна градска железница би могла да се построи от един или двама инвеститори, но за целта трябват и средства от оперативните програми, аргументира се инж. Панчев. 

Пловдив е индустриалният център на България, казаха участниците в срещата и изразиха очакване, че в следващите една-две години в региона ще се стигне до откриване на завод за автомобили. 

Това е мечта за инвестиции, но зад нея стоят решения и преговори, изтъкна заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. Според него това е една от висотите на машинопроизводството и следващата стъпка в развитието на страната. Поне един автомобилен производител ще стъпи в Пловдив, заключиха и производителите на части за големите автомобилни компании.

Красен Кръстев е управител на фирма, произвеждаща детайли за автомобили: Ние сме готови за тази стъпка, като цяло е важно привличането на все повече инвеститори с висока добавена стойност на производството. 

Намирането на кадри за бизнеса в Пловдив не е трудно. Ние работим с висшите учебни заведения и тук учат над 40 000 студенти, част от тях започват работа още в последния курс от следването, каза Пламен Панчев. 

Десислава Николова е мениджър "Човешки ресурси" във фирма, която произвежда фарове за автомобили и до месец ще заработят първите 40 човека при тях, като до година - две работещите ще са 400.

Търсят се обаче кадри в машиностроенето, мехатрониката и IT сектора. Постепенно и тук заплатите ще растат, но все още сме на нива, различни от столицата, добавиха от бизнеса.

Тук може да видите статията публикувана в сайта на Тракия икономическа зона https://bit.ly/30asfjb

Още от категорията

41 са новите случаи на коронавирус у нас

Новите случаи на коронавирус у нас са 41 .  За последното денонощие са направени 1196 PCR теста. Това показват данните в Единния информационен портал за коронавируса в България.  Разпределението по области е, както следва: Благоевград – 1; Бургас – 1; Враца – 2; Габрово – 1; Кърджали – 2; Пазарджик – 2 ; Плевен – 1; Разград – 3; Сливен – 6; София..

публикувано на 06.06.20 в 07:43

Общината пуска допълнителни автобуси за Задушница

За осигуряване на нормално транспортно обслужване на гражданите по време на Черешова Задушница на 6 юни (събота), Община Пловдив пуска допълнителни автобуси.  От ОП „Организация и контрол на транспорта“ информираха, че градските автобуси по линии  №7, 11, 25, 27, 36 и 66 ще работят с делнично разписание, като №27 ще изпълнява празничния си..

публикувано на 06.06.20 в 07:39

Огнище на птичи грип край Асеновград

Около 72 000 кокошки от птицеферма край Асеновград  ще бъдат принудително умъртвени заради откритото в обекта огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците. Това се реши на спешна среща на Общинската епизоотична комисия в Асеновград. Зоната, в която са пребивавали птиците, ще бъде механично почистена и многократно дезинфекцирана.  Ще бъдат дезинфекцирани..

публикувано на 05.06.20 в 17:47

4-ма пилоти от АБ "Граф Игнатиево" заминават да се обучават на Ф-16

Първите четирима български пилоти, които ще се обучават в САЩ да пилотират изтребителят Ф-16 Блок 70, днес бяха изпратени последователно от президента Румен Радев и от министъра на отбраната Красимир Kаракачанов, началникa на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Майор Стоян Петков – военен пилот 1..

публикувано на 05.06.20 в 17:11

35 нови случая на коронавирус, 16 от тях в Пазарджик, два в Пловдив

35 от изследваните през последното денонощие проби са дали положителен резултат.  Потвърдените към момента случаи на новия коронавирус в България са 2627, от които активни са 1078. Излекувани са вече 1390 души. Регистрираните за изминалото денонощие случаи /общо 35/, са разпределени по области, както следва: Пазарджик – 16; Видин – 1; София област –..

публикувано на 05.06.20 в 16:41