Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Заплатите в Пловдив ще растат, бизнесът иска S-bahn

Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

Важно за развитие на бизнеса в Пловдив и региона е стартирането на градска железница. Така наречения S-bahn трябва да облекчи трафика и да допълни цялостната транспортната схема на региона. В проекта ще участват Пловдив, Асеновград, Чирпан и Първомай. Това каза управителят на Тракия икономическа зона Пламен Панчев, който откри форум за цялостни решения и практики за бизнеса. 

Той акцентира, че инфраструктурата е основен притегателен момент при инвестирането на фирми от чужбина. 

Цялостна градска железница би могла да се построи от един или двама инвеститори, но за целта трябват и средства от оперативните програми, аргументира се инж. Панчев. 

Пловдив е индустриалният център на България, казаха участниците в срещата и изразиха очакване, че в следващите една-две години в региона ще се стигне до откриване на завод за автомобили. 

Това е мечта за инвестиции, но зад нея стоят решения и преговори, изтъкна заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. Според него това е една от висотите на машинопроизводството и следващата стъпка в развитието на страната. Поне един автомобилен производител ще стъпи в Пловдив, заключиха и производителите на части за големите автомобилни компании.

Красен Кръстев е управител на фирма, произвеждаща детайли за автомобили: Ние сме готови за тази стъпка, като цяло е важно привличането на все повече инвеститори с висока добавена стойност на производството. 

Намирането на кадри за бизнеса в Пловдив не е трудно. Ние работим с висшите учебни заведения и тук учат над 40 000 студенти, част от тях започват работа още в последния курс от следването, каза Пламен Панчев. 

Десислава Николова е мениджър "Човешки ресурси" във фирма, която произвежда фарове за автомобили и до месец ще заработят първите 40 човека при тях, като до година - две работещите ще са 400.

Търсят се обаче кадри в машиностроенето, мехатрониката и IT сектора. Постепенно и тук заплатите ще растат, но все още сме на нива, различни от столицата, добавиха от бизнеса.

Тук може да видите статията публикувана в сайта на Тракия икономическа зона https://bit.ly/30asfjb

Още от категорията

Дървосекач стреля по лесничей край Драгиново

Велинградски полицаи задържаха  нелегален дървосекач стрелял с незаконен пистолет по горски стражар. Нападението е извършено в нощта  срещу петък край  Драгиново.  55-годишен лесничей от селото засякъл мъж от селото по време на незоконна сеч  в местността Крайка. Дървосекачът  извадил боен пистолет, първо стрелял с него, а после ударил горския..

публикувано на 04.07.20 в 16:34

Съветничка от Пловдив е с коронавиус, тестват всички преди сесията

Общински съветник от Пловдив е сред заразените общо  22-ма души , дали положителен резултат за коронавирусна инфекция в областта през последното денонощие.  Здравната инспекция провежда епидемиологично проучване. Организира се тестване на всички съветници, за да се гарантира спокойното протичане на предстоящата сесия в четвъртък.  Д-р..

обновено на 04.07.20 в 14:21

Конфискуваха над 2 тона ракия от изби на пловдивчанин

Над 2 тона ракия конфискува полицията в Пловдив при спецакция срещу разпространението на акцизни стоки без бандерол.  Голямото количество нелегален алкохол е открито в две избени помещения, собственост  на 62-годишен пловдивчанин.  От Второ районно управление са установили, че домашно произведената спиртна напитка е съхранявана в различни..

публикувано на 04.07.20 в 12:20

Борисов връчи знамената на Специалните сили в Пловдив

Министър-председателят Бойко Борисов участва в празника на Гарнизон Пловдив. Той връчи бойното и представителното знамена на генерал майор Явор Матеев,  командир на Съвместното командване на специалните операции. В словото си министър - председател Бойко Борисов каза, че не е било лесно да се направи подобна структура в Българската армия..

обновено на 04.07.20 в 11:41

Още 22-ма с коронавирус в Пловдив за денонощието

182-ма новозаразени с коронавирус са регистрирани п рез денонощието в страната при направени 2 538 PCR теста , съобщи единният информационен портал за разпространението на Ковид-19 у нас.   Така общият брой на констатираните случаи на заразени с вируса в България достигна 5497, активни от които са 2366. Най-много - 69, са новите случаи на..

обновено на 04.07.20 в 11:41