Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Житният режим пречиства душата и тялото преди пролетта

Житният режим тази година започва на 22-ри февруари. Десетдневният прием на жито, орехи, ябълки и мед се прави за пречистване на тялото и душата.  Всеки ден се приемат 100 грама жито или лимец, които от предишната вечер са залети с топла преварена вода. На сутринта първо се пие тази вода, а приемът на житото през  става на три пъти през деня. Храненето се допълва с 2-3 ябълки, малко мед и няколко ореха.

За възможностите за обновяване на организма в очакване на пролетта говори д-р Светла Балтова. По думите и́ пречистването се прави, за да възприемем новата енергия на слънцето.  

Важно е човек да си представи какво представлява житото. Според Петър Дънов, който е дал житния режим, то е слънчева храна. Житото е обърнало човекешката еволюция нагоре към Слънцето .  Житото зърно е емблема на човешката душа , която е заровена в материята и все пак се стреми нагоре към духовната светлина, каза д-р Балтова. Тя отбеляза, че няма значение дали се ползва бяло жито или лимец. Важна е връзката с есенцията и същността на житното зърно.

На десетия ден от житния режим се приема т.нар. ангелска супа, която се приготвя от 1-2 картофа, сварени без обелките и е допустимо е за овкусяване да се добави малко сол и магданоз. Като приключи житният режим следва захранване в продължение на 2-3 дни. Постепенно се приемат обичайните храни, като се набляга на зеленчуците, плодовете и хляба с квас. 

Още от категорията

Здравната стратегия на Пловдив е разумен и целенасочен документ

Община Пловдив представи публично своята Здравна стратегия за периода до 2030-та година . Документът е един от първите по рода си не само в нашия град, но и в страната.  На първата работна среща, която се състоя в залата на Общинския съвет в сряда,  мнения споделиха експерти, специалисти, представители на съсловни и синдикални организации...

публикувано на 05.08.21 в 11:28

Стоев свиква утре Областния съвет за бедствия и аварии

За наше щастие големите пожари в областта са овладени, заяви в интервю за Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев. Той добави, че свиква утре в 11.00 ч. Областния съвет за превенция на риска от бедствия и аварии с представители на всички общини в Пловдивска област. „Най-важната ни задача е да подобрим координацията между общинските и..

публикувано на 05.08.21 в 10:20

Европа ни гледа като социален експеримент в пандемията

Анализаторът от Центъра за изследване на декомрацията  Тихомир Безлов  с последните изчисления за пандемията, по света и у нас, на база Делта варианта на Ковид-19. Той посочи, че големият проблем е, че броят на случаите расте, но смъртността се забавя с до три седмици. В малки страни като България е добре седмично се мерят данните, за последните 7..

публикувано на 05.08.21 в 10:05
Любомир Стефанов

Депутатите в НС да проявят отговорност да има нов кабинет

Август е. Работата на народните избраници продължава, партиите неуморно преговарят за нов кабинет. Съгласие и дози недоверие съпътстват новите имена за министри в кабинета на ИТН. Какво остава да се договори, кои са точките за подкрепа на политики, говорим с политолога  Любомир Стефанов . Той подчерта, че с оглед на всички условности, които валят,..

публикувано на 05.08.21 в 10:04

Стопаните да не палят стърнища, да пазим земята от пожари

За топлото лято, земеделските култури и дефицита на влага, каква е прогнозата за насажденията научваме от агрометеоролога от Аграрния университет - Пловдив доц. д-р  Калинка Кузмова . Тя подчерта, че сега особено важно, заради пожарите и много високите температури е: стопаните на земеделски земи да не палят стърнища, още повече, че е забранено със..

публикувано на 05.08.21 в 09:02