Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН поиска от ЕК редакция на анкетата с „друг“ пол

Министерството на образованието и науката отправи искане в писмо до Европейската комисия за редакция на анкетата към платформата за дигитална оценка на училищата SELFIE.

В анкетата, еднаква за всички страни-членки на Евросъюза, учениците над 9-годишна възраст трябва да отбележат и пола си, като опциите за отговор са 4 – „момче“, „момиче“, „друго“ и „предпочитам да не казвам“.

Настояването на Министерството е от въпроса за определяне на пола на участниците да отпадне опцията „друго“ или да бъде премахнат целият въпрос, защото в сегашния вариант той е неприемлив, посочват от МОН.

Опцията за отговор „друго“ в анкетата, която противоречи на българското законодателство, предизвика разнопосочни коментари у нас.

Оказа се, че към този момент ученици от 900 училища вече са попълнили анкетата, жалби от учебните заведения няма, има единствено един сигнал на родител до медиите, посочи просветният министър Красимир Вълчев вчера.

Според него анкетата няма за цел да определя половата принадлежност на учениците и тя не създава обществено напрежение у нас. Вълчев уточни, че не е привърженик на проповядването на джендър-идеологии в училище.

От Европейската комисия вчера уточниха, че само държавите членки на Евросъюза са компетентни да решават въпроси, свързани с каквато и да било терминология за определяне на пола, съгласно техните конституции. 

Твърденията, че, предлагайки инструмента SELFIE на училищата, Комисията „проповядва джендър идеология“, са неверни, заявиха от представителството на Комисията в България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Авария на далекопровод подпали гората над Сестримо

Пожар е възникнал в района на просека се под далекопровод за високо напрежение в землището на село Сестримо.  На място са изпратени екипи на местното горско стопанство, на пожарната в Белово и хора от населеното място, които да го загасят.  Предполага се, че е възникнал от авария на трасето за пренос на електричество. 

публикувано на 17.07.24 в 17:19

Овладяха пожара край Отец Паисиево

Пожарът около село Отец Паисиево, община Калояново, е почти овладян. Няма опасност за здравето и къщите на местните хора. Тежка техника активно работи по гасенето на огъня в гората, където теренът е пресечен. „Огнището е заобградено от изток, юг и запад с просеки и така на практика трябва да наблюдаваме през нощта огънят да не прехвърля тези..

публикувано на 17.07.24 в 16:39

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

публикувано на 17.07.24 в 15:36

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Продължава гасенето на големия пожар в Средна гора, обхванал близо 10 хиляди декара на няколко фронта. На този етап няма опасност за селата Отец Паисиево, Пролом, Бегово и Сърнегор, но вятърът затруднява работата на огнеборците.   Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока..

публикувано на 17.07.24 в 14:09

Пожарът край Отец Паисиево се разраства

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14