Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Смолян откриват изложба за боевете на Шипка

Снимка: архив

В Регионалния исторически музей в Смолян се открива изложба "Пътят на свободата от Шипка до Сан Стефано", представена от Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" по повод 141-вата годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор.

Изложбата е посветена на Националния празник на България, който отбелязваме на 3-ти март.

С фотодокументални табла хронологично са проследени драматичните августовски боеве на Шипка. Внезапната турска атака през септември, подвига на руския войник по време на зимното шипченско стоене, падането на Плевен, мащабното настъпление на руската армия, завършило с победа и с подписването на прелиминарния договор, с който се възстановява третата българска държава.

Важен акцент са експонираните ценни реликви от фонда на Националния парк-музей “Шипка-Бузлуджа“.

Особен интерес представляват литографии и значими художествени картини от български автори, създадени във връзка с годишнина от Освободителната руско-турска война.


Още от категорията

Intelligent Music Project в Драматичен театър Пловдив

Пловдив е вторият град от европейското турне на Intelligent Music Project. Барабанист номер 1 в света Саймън Филипс, Рони Ромеро от “Rainbow” и Ричард Грисман от „River Hounds“ ще разтърсят тази вечер Драматичния театър с изпълнения от третия албумите на доктор Милен Врабевски „TOUCHING THE DIVINE“ и “Sorcery Inside”. Ще бъде представена и..

обновено на 22.02.20 в 13:48

В "Срещите" разговор за религиите, познанието и морала

Тази събота в „Срещите”: разговор с професорите Милена Кирова, Лидия Денкова, Цветан Теофанов и московския митрополит Сергий. С тях ще говорим  за потребността от познание на религиите;  за нужните или ненужни ритуали, догми, за институциите, които ги обвиват.. И още за религиите като познание  и морал.

обновено на 22.02.20 в 08:13

Сцена в Jazz-a с поредна премиера

Пловдивска премиера за пиесата „Същият ден“ от Стефан Иванов. След Ню Йорк, София, Рим  черната гротеска за абсурда и повтарящите се исторически грешки, в които са замесени клоуни, едновременно невинни и виновни, ще бъде представена на вече традиционната "Сцена в Jazz-a". Пиесата е страшна и смешна приказка без край за всекидневното усилие да..

обновено на 21.02.20 в 15:05

Стартира европейското турне на „Intelligent Music Project“

Изключително емоционална се оказа фен срещата на рок величията Саймън Филипс – барабанист номер едно в света и блестящия Рони Ромеро, който е вокалист на “Rainbow”. Сега обаче и двамата са в България, за да участват в един български проект, чиито създател е доктор Милен Врабевски, бизнесмен, меценат, продуцент и композитор. Човек, който вярва, че..

публикувано на 21.02.20 в 14:26

23 проекта получават 1 366 000 лева по "Наследство"

23 са предложенията по проект „Наследство“ на Фондация „Пловдив 2019“, които журито е решило  да подкрепи след преразглеждане от постъпили общо 85. Решението е взето на заседание на УС на фондацията на 20 февруари.   Припомням, че  на заседанието си в началото на февруари бе взето решение сумата от наградата  „Мелина Меркури“ да бъде..

публикувано на 21.02.20 в 12:25